Döviz Haftayı Nasıl Kapattı?

İktidarın “faiz neden, enflasyon sonuç” politikasındaki ısrarı nedeniyle döviz fiyatlarının artması karşısında, TL’deki düşüş sürüyor. Dün,haftanın son işlem gününde ABD Doları 15,70 seviyesinden başladığı günde en yüksek 17,17 seviyesini görürken, günü 16,49 seviyesinde kapattı.

Euro ise, dün 19.44 ile en yüksek seviyesine ulaşırken, günü 18.55 seviyesinde kapattı. Sterlin ise, bugün itibarıyla %5,00 artışla 21,97 liradan işlem görüyor. TL’deki düşüşü durdurmak için harekete geçen Merkez Bankası’nın döviz piyasalarına yaptığı müdahalenin maliyetinin ise, 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Kasım’daki “ekonomik kurtuluş savaşı veriyoruz” açıklaması sonrası yükselişe geçen ve “Kara Salı” olarak adlandırılan 24 Kasım’daki döviz artışını durdurmak için Merkez Bankası tarafından piyasalara toplam 5 müdahale gerçekleşti. Merkez Bankası’nın 1 Aralık tarihindeki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası’nın dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükselmişti.