Anarşistler Evsizler İçin El Yapımı Isıtıcı Üretiyor

ABD’de sıcaklıklar sert bir düşüşe giderken ve ABD’de evsiz insanların sayısı gittikçe artarken anarşistler barınamayan insanlara çadırlar için güvenli, alkol bazlı ısıtıcılar üreten merkeziyetsiz bir ağ oluşturdular.

ABD Oregon’un Portland ilçesinde bulunan, ısıtıcı üretimi için açık-kaynak rehber yayınlayan HeaterBloc’un üyeleri “Bu proje yeni değil, yıllarca sürmüş bir geliştirme süreci var” diyor. “Bir fikirle başladı, sonra bu fikir gittikçe gelişti. Evrimleşti, yayıldı, kendine hayat buldu. Bu yıl, güvenli ve düşük fiyatlı bir tasarım yapabilecek kadar şanslıydık.” Açık kaynak olan tasarımlar, 7 dolar gibi ABD’de yaşayanlar için düşük bir fiyata üretilebiliyor.

Her bir ısıtıcı, malzemeleri toptan alındığında yedi dolar gibi bir fiyata mal oluyor ve küçük kapalı bir alanda saatlerce hem yemek pişirmek, hem de ısınmak için kullanılabiliyor. Eğer kazara ısıtıcı devrilirse, ateş otomatik olarak sönüyor ve düzgün bir havalandırmayla karbon monoksit zehirlenmesi yaşanma ihtimali çok düşük çünkü izopropil alkol temiz bir şekilde yanıyor.

Hazırlanan ısıtıcı yapma rehberi birçok farklı dile çevrilmiş durumda, ve el yapımı ısıtıcıları üreten ve dağıtımını yapan gruplar, Pittsburg, Philadelphia, New York City, San Diego, Atlanta, Tacoma, Kansas City, Dallas, Kalamazoo, Elm Fork, Texas, and Spokane, Washington gibi ABD’nin çeşitli bölge ve büyük şehirlerinde ortaya çıktı. Bazı gruplar, Texas gibi elektrik kesintileri yaşanan yerlerde tasarımı göçmen kamplarında kullanılabilecek şekilde ve ABD’de kamu hizmetleri almaya gücü yetmeyen çok sayıda insan için geliştirmeye çalışıyor.

Anarşistlerin oluşturduğu ağ, anarşist ilkelerle, hiyerarşisiz ve dayanışma ilişkileriyle işliyor. Kolektif, “Topluluğun bu gereklilikler etrafında toplandığını görmek ve herkesin tüm ülkede evsiz insanların ısınması için gerçekten eyleme geçtiğini görmek inanılmaz çünkü bu kelimenin tam anlamıyla evsizlerin hayatını kurtarıyor.” diye yazıyor.

2000-2019 yılları arasında 5 milyona yakın insan tüm dünyada soğuk hava şartlarından dolayı yaşamını yitirdi. ABD’de 580,000’den 1.5 milyona kadar insanlar pandemiden ötürü evsiz. Birçok yerde yerel hükümetler ve polis bu duruma çadır topluluklarını buldozerlerle dağıtarak ve insanları -teklif etseler bile- genellikle kalabalık ve tekinsiz olan barınaklara geçmeye zorluyorlar.

“Ortalama bir insana kış vakti evsiz kalmanın ne demek olduğunu anlatmak zor” diyor HeaterBloc üyeleri. “Akciğerlerinizi buzla dolduran ve uzuvlarınızı uyuşturan kaçınılmaz bir soğuk. Vücudunu tüketen, kaçmak için her şeyi yapacağın nemli bir soğuk.”

“Eğer yoksulsan, sesin yoktur. Evsiz kaldığında sana insan muamelesi bile yapmazlar. Bizim en büyük isteğimiz HeaterBloc diye bir kolektife artık ihtiyaç duyulmaması. Toplum, barınmanın lüks değil insan hakkı olduğunu anlayacak bütün üyelerini kabul edip ihtiyaçlarını karşılayacaktır.”

Kaynak: Vice News, Ella Fassler