Fransa’da 10 Katlı Bina İşgal Edilerek Barınamayanların Kullanımına Açıldı

Ortalama 1500 kişinin sokakta yaşadığı Fransa’nın Calais kentinde boş duran 10 katlı bir bina işgal edildi. İşgali gerçekleştiren eylemcilerin yazdığı bildiri şu şekilde:

“Biz herkesin onurlu ve güvenli barınma hakkı için mücadele eden, farklı ülkeler bir araya gelmiş bir grup insanız. İnsanlar sokaklarda yatarken Calais kentinin boş duran ve harcanan ana binalarından bazılarını şu anda 48 saattir işgal etmiş bulunuyoruz.

Bu alanları işgal ederken, Calais’te ve dünyada ulusal sınır çizgilerini dayatan devlet ve polis şiddetinin kısır döngüsünü kırmayı umuyoruz. Birinin ekonomik durumunun onun temel ihtiyaçlarını karşılama imkanına darbe vurmadığı, dayanışmayı deneyimleyebileceği ve onurlu yaşayabileceği, devlet şiddetinden ve ayrımcılığından arınmış özgür alanlar yaratmayı hedefliyoruz.

Calaiste’te yaklaşık 1500 kişi kabul edilemez koşullarda sokakta yaşıyor. Barınamayan insanlar boş arazileri işgal ediyor ve barınma, temizlik, su, yiyecek ve tıbbi bakım gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Devlet, her 48 saatte bir yasadışı tahliyeler yoluyla aşırı güvencesizlik ve görünmezlik koşullarını dayatıyor; polis tarafından kişisel eşyalar çalınıyor, kendilerini bir yargıç önünde savunma imkanı olmaksızın yasadışı olarak dağıtılıyor, polis şiddeti sürekli tekrar ediyor. Fransız ve İngiliz hükümetleri, Natacha Bouchard ve kuklaları, siyasi bir sorunu kasıtlı olarak insani bir krize dönüştürdüler, sınırı geçmek isteyen insanları hayatta kalma mücadelesiyle baş başa bıraktılar.

Ayrıca, derneklerin çalışmaları devlet tarafından sistematik olarak engelleniyor: düzenli kimlik kontrolleri ve araç araması yapılıyor, büyük taşlar dağıtım noktalarını engelliyor, gıda maddelerinin dağıtımını yasaklayan valilik ve belediye kararnameleri çıkarılıyor. Sınırda dayanışma gösteren insanlara o kadar yoğun baskı uygulanıyor ki, barınma mücadelesi yarım kalıyor.

Barınmanın insan hakkı olduğunu, mahkeme kararı olmadan yaşadığımız alanların tahliye edilemeyeceğini ve tahliyelerin soruşturma eylemlerinin bir parçası olmadığı tekrarlıyoruz. Yaşam alanlarının barbarca dağıtılmasının ve Calais’teki tahliyelerinin durdurulmasını talep ediyoruz. Şehirdeki tüm işgal evlerinin sıradanlaştırılmasını talep ediyoruz. Sınırda mahsur kalanlara ve onlarla dayanışma gösterenlere yönelik polis saldırılarının sona ermesini talep ediyoruz. Son olarak da, Calais’te bulunan tüm boş binaların derhal kullanıma açılmasını ve ekonomik durumuna bakılmaksızın tüm insanların kullanımına açılmasını talep ediyoruz.

Sokaklarda yaşayanlarla, sınırda mahsur kalanlarla dayanışma içinde olan, barınma hakkına inanan herkesten gelip işgal ettiğimiz binaları savunmamıza yardım etmelerini istiyoruz!”

İşgalciler