Gecikmiş Maaşını İsteyen Kongolu Göçmen Irkçı Patronu Tarafından Öldürtüldü

Brezilya’nın Rio de Janerio şehrinde yaşayan bir Kongolu göçmen olan Moise Kabagambe, yine aynı şehirdeki Tropicalia isimli köşkte içki servisi yaparak geçimini sağlıyordu. Çalıştığı köşkün ırkçı patronundan iki gün boyunca ödenmeyen maaşlarını istemesinin ardından 24 Ocak günü katledildi.

Moise’nin katledilmesinin ardından Rio de Janiero Kamu Güvenliği Sekreteri Brenno Carnevale cinayeti “korkakça” olarak nitelemiş, “suçun dinamikleri ile ilgili olarak kuruluşun faaliyetinin derhal yasaklanmasını” söylemesinin ardından Moise’nin çalıştığı köşk kapatılmıştı. Çalıştığı köşün kamera görüntülerinde Moise’nin köşkün dışında bir grup beyzbol sopalı adam tarafından dövüldüğü görülüyor. Polisin verdiği bilgiye göre üç kişi Moise’nin katledilmesinin ardından gözaltına alındı.

Annesi Ivana Lay’in verdiği bilgiye göre Moise, 2011 yılında Kongo’daki akrabalarının katledildiği iç savaştan kaçarak Brezilya’ya gelmiş bir göçmendi. Moise’nin katledilmesiyle ilgili annesi Lay “Onlar benim oğlumun sırtını, boynunu kırdılar. Ölmeyelim diye Kongo’dan kaçtık. Ülkemde yaptıkları gibi benim oğlumu burada da katlettiler. Tekmeleriyle, yumruklarıyla öldürdüler oğlumu. Canavar gibi öldürdüler.” dedi.

Dün Kongolu göçmenlere yönelik ırkçılığın yoğun yaşandığı Brezilya’da 20 farklı şehirde yüzlerce insan Moise için ırkçılığa ve göçmen kaşıtlığına karşı sokaklara döküldü. Rio de Janerio’da Moise’nin katledildiği köşkün önüne gelen eylemciler, köşkün tabelasını söktü.