Rojava’da Savaşmış Anarşist Siyasi Tutsak Açlık Grevine Başladı

Rojava’da savaşan ve geri döndüğünde Fransa devleti tarafından tutsak edilen anarşist Libre Flot, yakınları aracılığıyla ulaştırdığı mektupla açlık grevine başladığını duyurdu.

Ne Olmuştu?

8 Aralık 2020’de Fransa’nın çeşitli noktalarında 9 anarşist Fransız anti-terör polis birimi DGSI tarafından gözaltına alınmıştı. “Terörist saldırı planlayan bir suç örgütünde” yer almakla suçlanıyorlardı.

Bazıları aylarca mahkeme öncesi gözaltında tutulduktan sonra, birisi hariç hepsi serbest bırakıldı. Yargılanmayı bekleyerek ve adli kontrol altına alınıyorlar. Birbirlerini tanımayan bu kişiler, uzun süre boyunca araçlarına kayıt cihazı yerleştirilmesi gibi dijital gözetim ve fiziki gözetim yöntemleriyle uzun süre devlet tarafından gözetim altında tutuldu.

Hâlâ hapsedilen ve yargılanmayı bekleyen Libre Flot, ziyaretçilere sınırlı erişimle hücre hapsinde tutuluyor. Diğer sanıklar serbest bırakılırken Flot’un kötü koşullarda sürmekte olan tutsaklığının yasal gerekçesi olarak mahkemenin onu “örgüt lideri” olarak tanımlaması söyleniyor.

Şubat ayının başlarında, Libre Flot’un duruşmadan önce serbest bırakılması talebi bir yargıç tarafından reddedildi.

“Birbirini tanımayan 7 insanı terör örgütü kurmakla suçladılar”

Anarşist tutsak Libre Flot, açlık eylemine başladığını duyurduğu mektupta şu sözlere yer verdi: “Son 14 aylık süreçte, devletin kriminalize etmeye çalıştığı şeyin benim siyasi görüşlerim ve IŞİD’e karşı savaşta Kürt YPG güçlerine katılmam olduğunu anladım. Birbirini tanımayan 7 insanı örgüt üyeliğiyle suçlamalarının üzerinden tam 14 aydan fazla süre geçti.”

Devletin gözetleme baskısına ilişkin Flot, “14 aylık süreçte en az 10 ay boyunca takip edilmeme, aracıma, evime bözek yerleştirilmesine, yatağımda bile gözetlenmeme rağmen devletin suçlamalarına dair hiçbir şey kanıtlanmadı.” ifadelerini kullandı.

27 Şubat Pazar günü 18.00’dan itibaren açlık grevine başladığını duyuran tutsak, şimdilik tek talebinin serbest bırakılmak olduğunu söyledi.