Rusya Birlikleri Ukrayna Sınırından Çekiliyor

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında Moskova’da gerçekleşecek kritik görüşme öncesi Savunma Bakanlığı ve Kremlin, Ukrayna sınırında konuşlanmış birliklerinin üslerine geri döndüğünü belirtti.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Birliklerin tatbikatlar sonrası üslerine döneceğini her zaman söylemiştik, şimdi de bu yaşanıyor.” denildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Putin ile bu hafta yaptığı görüşmede bazı askeri tatbikatların yakın zamanda biteceğini söylemişti.

Açıklamada, Rusya’nın Minsk Barış Süreci’ne bağlılığının altı çizildi. Minsk Antlaşması’nda “Ukrayna’dan tüm yabancı askerlerin, silahların ve paralı askerlerin çekilmesi” ile ilgili bir madde bulunuyor. Ancak Kremlin’in atıf yaptığı Minsk Antlaşması’nda, “taraflar” arası diyalog ile dünyada hiçbir ülkenin tanımadığı halk cumhuriyetleri Luhansk ve Donestk’e kısa süreliğine özel bir statü verilmesi maddeleri de bulunuyor. Bu maddelerde sözü geçen taraflar arası diyaloğun ise, Rusya ve Ukrayna arasında değil; Ukrayna ile Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti arasında olacağı öngörülüyor.