Rusya Donbas’a Askeri Operasyon Başlattı: Biden’dan İlk Açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbas bölgesine askeri operasyon başlatıldığını duyurdu ve Ukrayna askerlerini silah bırakmaya çağırdı.

Bu sabah 6’da konuşan Putin, “askeri operasyon kararı aldım” dedi ve operasyona müdahale eden herkese misilleme yapılacağını duyurdu. Putin’in kararının ardından yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur” ifadelerini kullandı.

“ABD ile müttefiklerinin birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini” belirten Biden, “Tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini” söyledi. Gelişmeleri takip edeceğini belirten Biden, G7 liderleriyle acil bir görüşme yapacağını ve ABD halkına sesleneceği bir konuşma yapacağını da duyurdu. Rusya’ya karşılık verileceğini belirten Biden, “Rusya’nın Ukrayna’ya ve küresel barış ve güvenliğe karşı gösterdiği yersiz saldırganlığı ve bunun sonuçlarını NATO ve müttefikleriyle de görüşüp birliğe yöneltilen bu saldırıya güçlü ve birlik içinde bir karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Rusya devleti resmi hesabından yapılan açıklamaya göre Putin ve Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiği duyuruldu. Telefon konuşmasında Putin ABD ve NATO’yla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını belirtirken, Rusya ve TC arasında çeşitli temasların devam edeceği söylendi.