Anarşistler Neden Savaşa Girdi? — Ukrayna

Şu anda Ukrayna’ya yönelik işgale karşı direnmekte olan anarşist Direniş Komitesi‘ni oluşturan gruplardan birisinin, Devrimci Eylem’in geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bildirinin çevirisini sizlerle paylaşıyoruz.

Anarşistler Neden Savaşa Girdi?

Birçok insan hala neden anarşistlerin Rusya’ya karşı savaşa girdiğini anlamıyor.

Bunun bir kısmı, kendisini Nazi Ukrayna’ya karşı anti-faşist bir güç olarak konumlandıran Rusya propagandasından kaynaklanıyor. Bir kısmı ise birçok insanın Putin’i AB emperyalizmine karşı bir savaşçı olarak görmesinden.

Asıl nokta şu ki, bu Ukrayna ve Rusya arasındaki bir savaş değil, eski Sovyetler Birliği’nin tüm ülkelerinin geleceği için bir savaş. Rus hükümeti uzun zamandır tüm eski SSCB’deki diktatörlük rejimlerinin koruyucusu olmuştur. Tıpkı Belarus ve Kazakistan’da yaptığı gibi zor zamanlarında onları desteklemiştir.

Rusya’nın kendisinde, barışçıl gösterilere katılmak için 15 yıl hapis cezası ve ifade özgürlüğüne tam yasak ile bir diktatörlük rejimi uygulanıyordu. Eğer Putin’in diktatörlüğü Ukrayna’da savaşı kazanırsa, tüm bunlar yalnızca Ukraynalılar için bir gerçekliğe dönüşmekle kalmayacak, Rusya’da da sağlamlaştırılacak ve diğer ülkelerde uygulanacaktır. Uzun bir süre için bu düzeni değiştirme imkanı olmayacak. Dahası bu, Putin’e diktatörlüğünü diğer ülkelere yayma hırsını verecek. Savaşla ilgili hangi pozisyonda olursa olsun, anarşistler de dahil olmak üzere her türlü hareketin tüm aktivistlerinin yok edileceği gerçeğinden bahsetmiyoruz bile.

Ukrayna’daki savaş, diktatörlüğü devirmek ve ortadan kaldırmak için son şans olabilir. Bu nedenle, diktatörlük sürüsüne bir son vermek için mümkün olan tüm araçları kullanmak çok önemlidir.

Rev Dia, Mart 13, 2022