Borikén – Anarşistler Yerli Halkların Katili İspanyol Sömürgecinin Heykelini Devirdi

Karayipler denizininin kuzeydoğusunda, Dominik Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan Porto Riko adasının başkenti “San Juan”da, şu an İspanya kralı olan VI. Felipe’nin geldiği 24 Ocak gününün sabahı anarşistler, İspanyol işgalci ve sömürgeci Juan Ponce de León’un heykelini devirdi. Fuerzas Libertarias de Borikén isimli örgütün üstlendiği eylemle ilgili bildirinin çevirisi şu şekilde:

“İspanya Kralı VI. Felipe’nin Porto Riko’ya planlanan ziyareti ve topraklarımızı ele geçiren gringo işgalcilerin gerginleşmesi öncesinde açık bir mesaj göndermek istiyoruz: Ne kralların, ne gringo işgalcilerin; Borikén bizimdir.

500 yıldan daha uzun bir süre önce İspanyol tiranlığı tarafından atanan ilk vali olan Juan Ponce de León, en kötüsünü temsil ediyor. Agüeybaná El Bravo önderliğinde direnen Taino atalarımıza yönelik katliamının lideriydi. Tarih iyi anlatılmadı ama geri durmayan nesil imdada yetişiyor ve biz Borikén’in halkları gibi gururla savaşacağız.”

Taino İsyanı (1511)

Bildiride bahsi geçen, 1511 Taino İsyanı olarak da bilinen tarihsel olay, Porto Riko’yu İspanyol iktidarların 19 Kasım 1493’te işgal etmesinin ardından gerçekleşen, yerli Taino halkının sömürgecilere karşı en büyük isyanıydı. I. Agüeybana’nın ölümünün ardından yeni lider olan II. Agüeybana diğer yerli halklarla birleşerek işgalcilere savaş ilan etmişti. Bu işgalcilerin başında olan ve anarşistlerin bildirisinde ismi geçen Juan Ponce de Leóni, bir devlet klasiği olarak işgal ettiği şehirlerin ismini değiştiriyordu. Bu isim değişikliklerinden birisi de şu an Porto Riko’nun başkenti olan “San Juan” şehri, halkların verdiği gerçek ismiyle Borikén.