Böbrekleri iflas eden tutsağa ATK’den hapishanede kalabilir raporu

Adli Tıp Kurumu’nun “hapishanede kalabilir” raporu verdiği hasta tutsak Fırat Nebioğlu’nun böbrekleri iflas etti. Nebioğlu, diyaliz tedavisi görüyor.

Yeni Demokrasi’nin haberine göre, aynı zamanda görme ve işitme gibi sağlık sorunları da yaşayan Nebioğlu, tutsaklığı boyunca sırasıyla Batman, Gümüşhane ve Elâzığ hapishanelerine sevk edildi. Adli Tıp Kurumu (ATK), sağlık sorunlarına rağmen 16 Kasım 2021 tarihinde Nebioğlu’na “hapishanede kalabilir” raporu vermiş, ATK’nin kararı sonrası Nebioğlu’nun sağlık durumu daha da kötüleşmişti. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Nebioğlu’na, iki böbreğini kaybetme riski olduğu için 7 Mart’ta “hapishanede kalamaz” yönünde rapor verildi.

İkinci kez “hapishanede kalabilir” raporu

Nebioğlu, raporun hapishaneye gönderilmesi üzerine 14 Mart’ta İstanbul ATK’ye sevk edildi. Nebioğlu, buradaki işlemlerinin ardından 24 Mart’ta tekrar aynı hapishaneye gönderildi.

25 Mart’ta hapishanede ailesi ile görüşen Nebioğlu, kendisine “hapishanede kalabilir” raporu verildiği bilgisini paylaştı. Nebioğlu, ATK sürecini şu şekilde aktardı:

ATK’ye gittiğimizde muayene yapılmadan sadece kan örneği alındı. Götürüldüğümüz gibi geri getirildik. Sadece kan örneği alarak karar verdiler. Daha sonra cezaevinde kalabilir raporunu gönderdiler. Böbreklerim iflasın eşiğine gelmiş durumda. Yaşamımı zor idame ediyorum. Ancak bu rapor verildi. Bana bir şey olursa sorumlusu beni muayene etme gereği duymadan bu kararı veren ATK’dir.

Böbrekleri iflas etti

Nebioğlu, ailesi ile yaptığı görüşmenin üzerinden 4 gün geçtikten sonra bir kez daha fenalaşarak Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastane doktorları, 31 Mart’ta aileye Nebioğlu’nun böbreklerinin iflas ettiği yönünde bilgi verdi. Nebioğlu’nun şu an diyaliz tedavisi gördüğü öğrenildi.

Anne Rahime Nebioğlu: Ölüme sürükleniyor

Anne Rahime Nebioğlu, ATK’nin oğlunu ölüme sürüklediğini belirtti. Yaşanan “zulmün” son bulmasını isteyen anne Nebioğlu, yaşamı tehlikede olan oğluna ATK tarafından “hapishanede kalabilir” raporu verilmesine tepki gösterdi.

Anne Nebioğlu, onca başvuru ve uyarılara rağmen oğlunun hapishanede böbreklerini kaybettiğine işaret ederek, “Çocuğum daha çocukken hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Hastalığı cezaevinde daha da arttı. Önlem alınmadığı için böbreklerini kaybetti. ATK iki defa cezaevinde kalabilir raporu verdi. Bu nasıl bir vicdansızlıktır” şeklinde tepki gösterdi.