Geçinemiyoruz Diyenler Sokaktaydı: “İktidarın Suçuna Ortak Olmayın”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ulaşıma yapılmak istenen %50 oranındaki zamma karşı “Geçinemiyoruzsloganıyla bir süredir eylemler gerçekleştirenler bugün Kadıköy/Rıhtım’daydı.

İBB tarafından teklif edilen ve önümüzdeki hafta UKOME toplantısında görüşülecek olan ulaşım zamlarına karşı yapılan eylemde “iktidarın suçuna ortak olmayın” çağrısı yapıldı. İBB’ye yapılan çağrıda, “AKP’nin ekonomi politikalarının yükünü halka yüklemeyin.” denilirken, toplu ulaşımda akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması ve 5’li çetenin değil toplu ulaşımın sübvanse edilmesi talepleri dillendirildi.

Eylemde söz alan TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, “…akaryakıta gelen her zamda tüketiciye yeni bir zamla yük getirmeyelim.” dedi. Söz konusu zam teklifinin UKOME’den geçmesi halinde, 430 lira olan aylık ulaşım abonman ücreti 645 liraya yükselecek. İndirimli öğrenci kartlarında ise 25-30 yaş arası açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri için, 78 lira olan olan aylık abonman ücretinin 267 liraya, 30 yaş üstü açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri için de 390 liraya yükseltilmesi talep ediliyor.

İBB’nin 23 Mart Çarşamba günü gerçekleşen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin toplantısına önerdiği toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50, servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi reddedilmişti. UKOME’nin 4 Nisan Pazartesi günü zam gündemiyle tekrar toplanacağı bilgisi üzerine “Geçinemiyoruz” diyenlerin Kadıköy’de yaptığı eyleme okunan basın açıklamasının bir bölümü şöyle:

İktidarın ekonomi politikaları yüzünden mutfağında tenceresi kaynamayan, aldığı zam enflasyon karşısında yapıldığı gibi eriyen, iki-üç katına çıkan faturalar, kiralar yüzünden barınamayan, beslenemeyen, geçinemeyen milyonlarca İstanbullunun yaşamını zorlaştırmayın! Aklınıza ilk gelen seçenek faturayı halka kesmek olmasın! İşte bu nedenle uyarıyoruz, iktidarın suçuna ortak olmayın! Zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin!

Ulaşım hakkı eğitim, sağlık, barınma gibi en temel yaşamsal haklarımızdan biridir! Bu nedenle bizler için pazarlık konusu değildir! Talep edilen bu zamlar mevcut koşullarda dahi erişimde zorluk yaşadığımız ulaşım hakkına erişimi neredeyse engelleyecek boyutlara taşınması ile sonuçlanacaktır.

Zamlara gerekçe olarak gösterilen akaryakıt zamlarına ve ulaşım araçlarının artan bakım-onarım masraflarına karşı yerel yönetimleri korumak için AKP iktidarı derhal toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’yi kaldırmalıdır! Bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılmalıdır! AKP iktidarı tarafından köprülere, otoyollara, havalimanlarına verilen “müşteri” garantileri ile şirketlerinin kasalarına aktarılan milyarlarca liranın halkın ulaşımı için kullanılmalıdır!

Tüm bu gerekçeler ile yarın gerçekleşecek UKOME toplantısı öncesinde Kadıköy’de Geçinemiyoruz diyenler adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımızı ve uyarımızı yineliyoruz. Artan maliyetlere karşı farklı finansal modeller üzerine çalışmak ve iktidar ile mücadele etmek yerine her geçen gün iktidarın ekonomi politikaları yüzünden yoksullaşan milyonların hayatını daha da zorlaştıracak yeni bir zam ile karşımıza gelmeyin! Toplu taşımada kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV’nin kaldırılması için, iktidarın sermayeyi koruyan, halkı yoksullaştıran ekonomi politikalarına karşı birlikte mücadele edelim!

Ulaşım zammını aklınızdan dahi geçirmeyin!

Ulaşım haktır, satılamaz!