Kürt Dil Bayramı Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor

Bugün 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı. Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı ile ilgili ortak bir bildiri yayımladı. Ayrıca Kürt Dil Bayramı vesilesiyle aralarında Bakur’daki baroların bazı derneklerin bulunduğu 16 kurum yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Türkiye’nin dil politikasının, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana eşitlikten uzak, iç siyasi dengelere göre yasaklayıcı ve engelleyici bir seyir izlediği belirtilerek, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve bu hakkın kullanımı için yasal düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunuldu.

arklı dilleri koruyan politikalar oluşturulması gerektiği belirtilen açıklamada, “Türkiye’de konuşulan Kapadokya Yunancası, Mlahso, Ubıhça dilleri çoktan yok olmuş, Kürtçenin bir lehçesi olan Zazaca dahil olmak üzere Batı Ermenicesi, Abhazca, Adigece, Kabar-Çerkes, Abazaca, Hemşince, Lazca, Pontus Yunancası, Romanca, Suret, Gagavuzca, Ladino, Turoyo ve Hertevin dilleri de maalesef yok olma tehlikesi altındadır. UNESCO’ya göre, toplumların kendi ana dillerini konuşabilmesi ve çocuklarına öğretebilmesi için uygun koşulların yaratılması gerekmektedir. Bunun yolu ise azınlık ya da farklı dilleri tanıyan, koruyan ve anadilde eğitimi destekleyen politikalar oluşturmaktan geçmektedir” denildi.

İstanbul’da ise şu sıralarda Kürt Dil Bayramı nedeniyle bir kutlama etkinliği gerçekleştirliyor. Kutlamanın canlı yayını Mezopotamya Ajansı’nın sosyal medya hesabından izlenebilir.