Samsun’da moto kuryeler açıklama yaptı: “Esnaf kuryelik dayatılıyor”

Samsun’da esnaf kurye olmaları için zorlanan 10 kuryenin TAB Gıda tarafından işten atılması nedeniyle Süleymaniye ve İstiklâl Caddesi’nin kesiştiği yerde Restoran ve Otel İşçileri Sendikası tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Havuzbaşı mevkiinde yapılan basın açıklamasında yaşanan işçi kıyımı anlatıldı. Motokuryeler yaptıkları açıklamada, restoran patronlarının kendilerini çeşitli bahaneler üreterek işten çıkarttığını söyledi.

Motokuryeler adına basın açıklamasını okuyan Serhat Güler, kentteki T. Gıda şirketinde çalışan motosikletli kuryelerin mobbing’e maruz kaldığını söyledi. Kuryelere, ‘esnaf kurye’ modeli dayatıldığını ve bunu kabul etmeyenlere çeşitli yıldırma politikaları uygulandığını ifade eden Serhat Güler, şöyle konuştu:

“Restoranlarda bulunan yöneticiler aracılığıyla asılsız gerekçeler ve mesnetsiz bahanelerle ya iş bırakmalarına sebebiyet verecek psikolojik şiddete maruz bırakılmakta ya da katı politikalar uygulanıp, çeşitli iş kanunu maddeleri ile süslenmek suretiyle tutanak ve savunmalar düzenleyip çalışanların tazminatsız bir şekilde işten atılmaları için acımasız yollara başvurmaktadır. Son olarak Samsun’da 10 kurye arkadaşımız basın yoluyla seslerinin duyulmasını istedikleri ve sendikalı oldukları gerekçesiyle işlerine son verilmiştir.”

En son Elmas Hanım Konağı Burger King Şubesi’nde 10 kuryenin çeşitli mobbing ve sendikalaşma çalışmaları da bahane edilerek işten atıldığının ifade edildiği basın açıklamasında sendikalaşmanın bir anayasal hak olduğu hatırlatıldı. Restoran ve Otel İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu adına okunan açıklama şu satırlar ile son buldu: “Son bir not daha eklemek isteriz ki, burada mağduriyetini dile getirmek için bulunan mevcut çalışanlarınızı birileri aracılığıyla fotoğraflamaya, video kaydı almanıza gerek yoktur. Çok merak ediyorsa yöneticileriniz bizi basından takip edebilirler.”