ABD’de Göçmen-Trans Eylemci Beyaz Ev’in Onur Haftası Davetini Reddetti

ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Ev’de LGBTQ+ Onur Haftası’nı kutlamak için verdiği resepsiyona göçmen-trans eylemci Jennicet Gutiérrez katılmadı.

Kaos GL‘nin aktardığına göre, Los Angeles /Kaliforniya merkezli yerel bir örgütlenme olan Familia: Trans Queer Liberation Movement’da (Trans Kuir Özgürlük Hareketi – TQLM) topluluk örgütlenmesi için çalışan Gutiérrez, Joe Biden ve Jill Biden’a yazdığı bir mektupta Biden’ı trans göçmenler için yeterince çalışmaması nedeniyle eleştirdi.

Mektubunda “Yönetime geldiğinizde dünyadaki tüm LGBTQ+’ları koruma sözü verdiniz ancak bu kendi ülkenizde bile yerine getiremediğiniz bir taahhüt olarak kaldı” diyen Gutiérrez, trans toplumunun, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) tutukluluğu süresince karşı karşıya bırakıldıkları eziyeti Biden’ın yürütme yetkilerini kullanarak, bir kalem hareketiyle sonlandırmaya muktedir olduğunu belirtti.

Maalesef gerçek şu ki, bu partinin yapıldığı anlarda ICE’de tutuklu olan translar için koşullar hiç de güvenli olmayacak” diye devam eden mektupta Gutiérrez “LGBTQ mülteciler sınır dışı ediliyor, translar saldırı altında, göçmen trans kadınlar hâlâ insani olmayan koşullar altında ıslahevinde tutuluyor, pek çok eyalette transların varoluşu kriminalize ediliyor, özellikle trans gençler ve aileleri destek sağladıkları ve trans sağlık hizmetlerini onayladıkları için ağır şekilde suçlanıyorlar. Tüm bunların devam ettiğini bilerek bir kutlamaya katılamam” dedi ve Beyaz Ev’de pride kutlamasına katılmanın kendisi için bir öncelik olmadığını belirtti.

Gutiérrez ayrıca pek çok transın kendi ülkelerinde maruz kaldıkları işkenceden, cinsel şiddetten ve zulümden korunmak için ABD’ye kaçarken, öçmen gözaltı birimlerinde transların nasıl bir muameleye maruz kaldığına dair pek çok hikâyenin– cinsiyetleri ile uyuşmayan bir koğuşta tutulmak, ilaç verilmesini engellemek, çıplak aramaya maruz bırakılmak gibi – onlar için çok tanıdık olduğunu aktardı.

Victoria Arellano, Roxsana Hernandez ve Johana Medina adlı üç trans kadının, defalarca tıbbi yardım talep etmelerine rağmen ICE gözetimindeyken yaşamlarını yitirdiğini belirten Gutiérrez “…Dolayısıyla ICE’ın transların yakınında olmaması gerektiği bizim için çok açık.” dedi.

Gutiérrez, yıllardır LGBTQ+’ların sınır dışı edilmesinin durdurulması eylemler yapıyor. 2015 yılında Beyaz Ev’deki Onur etkinliğini yarıda keserek, dönemin Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Biden’a: “Tüm LGBTQ+ göçmenleri serbest bırakın ve sınır dışı etmeleri durdurun!” çağrısı yapmıştı.

“Biden yönetimi, transları tutuklamak yerine onları serbest bırakacak, HIV ve diğer tıbbi koşullarla yaşayanları özgür bırakacak bir politika benimseyebilirdi” diyen Gutiérrez, TQLM’in yöneticilerinden Francisco Cortes’in, grup olarak bunu değiştirmek için yönetimle iletişime geçmeyi denediklerini söyledi, ancak Biden yönetiminin taviz vermediğini ve geri adım atmadığını aktardı.

Cortes’in “Transların ıslahevinde acı çektiklerini biliyorken Beyaz Ev’de onur kutlaması yapılmamalı. Çünkü ıslahevinde onur yoktur.” dediğini hatırlatan Gutiérrez mektubunda ayrıca “ABD’de trans olmak, hedef tahtası olmak anlamına geliyor. Ama bunun, bizi var olmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Kendi doğrumuzu yaşayacağız.” ifadelerine yer verdi.