Anarşistler İstanbul 1 Mayıs’ında Anarşist Korteje Çağırıyor: “Mücadeleyle Kazandık, Mücadeleyle Kazanacağız!”

İstanbul’da Anarşistler bu yıl Maltepe’de gerçekleşecek olan 1 Mayıs Mitingi’ne, Anarşist Korteje çağırıyor. “1 Mayıs’ta dünyayı yaratanları ve yaşamı örgütleyenleri salgınlara, ekonomik krizlere, yoksulluğa, sömürüye, savaşlara, doğa katliamlarına, türlerin kırımına, iklim krizine neden olan ve deprem, sel gibi afetleri birer katliama dönüştüren kapitalist sisteme ve devletlere karşı hep birlikte mücadeleye çağırıyoruz” diyerek açıklama yapan anarşistler kapitalist sisteme karşı mücadele temasıyla 1 Mayıs’a ortak kortejle katılıyor.

Anarşistlerin 1 Mayıs çağrı metninin tamamı şöyle:

1 MAYIS’TA ANARŞİST KORTEJE!
Mücadeleyle Kazandık, Mücadeleyle Kazanacağız!


1 Mayıs, 1886’dan bugüne dünyayı yaratanların, yaşamı örgütleyenlerin, işçi sınıfının, ezilenlerin günüdür. İşçi sınıfının uzun çalışma saatlerine, ağır sömürü ve çalışma koşullarına, yaşamını hedef alan saldırılara karşılık “8 saat iş, 8 saat uyku, 8 saat canımız ne isterse” talebi üzerinden başlattığı bir isyandır.
Patronların ve devletin emeğe, özgürlüğe, yaşama olan düşmanca tutumlarına ve katliamlarına rağmen 8 saatlik iş günü kazanımıyla sonuçlanmıştır 1 Mayıs. Zamanla 1886’da Haymarket’te yaşamını yitiren işçilerin ve ardından idam edilen anarşistlerin anısına işçi sınıfının dayanışma ve mücadele günü olarak anılmaya, sembolleşmeye başlamıştır.
Dünyanın farklı coğrafyalarından ABD’ye göç etmiş işçilerin ortak mücadelesi olarak büyüyen 1 Mayıs 1886 eylemleri dünya işçi sınıfı tarihine büyük bir deneyim bırakmıştır.
1 Mayıs eylemleri ve ardından yaşamın her alanında açığa çıkan her özgürlük talebi ancak mücadeleyle kazanabileceğimizi ortaya koymuştur: Özgürlüğü kimsenin bize vermeyeceğinin farkındayız, bir sandıkla değil özgürlüğü topyekun mücadele ile elde edebiliriz. Günümüzde yaşadığımız coğrafyada ve tüm dünyada sistemin saldırılarına karşı işçilerin, gençlerin, ezilen halkların, kadınların, ekolojistlerin, yaşam savunucularının, göçmenlerin, LGBTİQA+’ların direniş ve mücadeleleri bize umudu gösteriyor.
Bu farkındalıkla bu 1 Mayıs’ta dünyayı yaratanları ve yaşamı örgütleyenleri salgınlara, ekonomik krizlere, yoksulluğa, sömürüye, savaşlara, doğa katliamlarına, türlerin kırımına, iklim krizine neden olan ve deprem, sel gibi afetleri birer katliama dönüştüren kapitalist sisteme ve devletlere karşı hep birlikte mücadeleye çağırıyoruz.
HERKESİ 1 MAYIS’TA İSTANBUL ANARŞİST KORTEJE ÇAĞIRIYORUZ.
İsyan, Devrim, Anarşi!
Yaşasın 1 Mayıs!