Savaş Karşıtı Eylemci / Feminist Anastasiia Emelianova Erzurum’da Katledildi

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat 2022’de başlayan savaş sonrası, Putin rejiminin savaş politikalarına karşı mücadele eden çok sayıda savaş karşıtı tutuklanmıştı. Rusya Federasyonu istihbarat servisi ve kolluk güçleri tarafından gözaltına alınıp işkence görmemek ve tutsak düşmemek için ise binlerce savaş karşıtı, politik göçmen olarak Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelere geçtiler. Bu politik göçmenlerden biri olan savaş karşıtı eylemci/feminist Anastasiia Emelianova, geçtiğimiz günlerde Erzurum’da erkek şiddeti sonucu gerçekleştiği muhtemel olan bir cinayetle yaşamını yitirdi.

Yeryüzü Postası’nda yer alan habere göre, Anastasiia  20 Eylül’de Erzurum’da erkek arkadaşı ile birlikte yaşadığı evde ölü bulundu. Kesici bir maddeyle yaralanmaya bağlı kan kaybı nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlenen Anastasiia ile aynı evde yaşayan erkek ise tutuklandı.

Ancak bu noktada bazı sorular cevaplanmayı bekliyor. Anastasiia’nın arkadaşları, cesedin bulunduğu gün olan 20 Eylül’den beri kendisinden haber alamadıklarını, o akşam sosyal medyada kayıp olduğuna dair paylaşımlar yaptıklarını,  23 Eylül’de polise ve Rusya Federasyonu makamlarına başvuru yapıldığını ancak yaşamını yitirdiği haberini dört gün sonra (dün) öğrenebildiklerini belirtiyorlar. Anastasiia’nın arkadaşları, Rusya Federasyonu makamları ve polisin, ilk günden bu yana -muhtemel- cinayete dair bilgisi olmasına rağmen ailesine haber verilmediğini aktarıyorlar. Ayrıca polisin ısrarlı “kaza” iddialarına karşın yaşananın, kadın cinayeti olduğunu belirten Anastasiia’nın arkadaşları, bu coğrafyada gerçekleşen ve devletin yargı organlarınca hayata geçirdiği çok sayıda benzeri gibi, üzerinin kapatılıp unutturulmaması için mücadele edeceklerini vurguluyorlar.