Erkek Şiddetiyle Katledilen Savaş Karşıtı-Feminist Anastasiia Emelianova’nın Duruşması Görüldü

Erzurum’da 21 Eylül 2023’te birlikte yaşadığı erkek Mohammad Nızar Arnabeh tarafından katledilen savaş karşıtı-feminist Anastasiia Emelianova cinayeti davasının üçüncü duruşması dün Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya davanın takipçisi olan, Anastasiia’nın Rusya’dan ve Türkiye’den arkadaşları katıldı. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin gönüllü avukatlarından Begüm Osma’nın takip ettiği dava Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmek üzere 27 Mayıs 2024 günü, saat 13:30’a ertelendi. Bir sonraki duruşmanın karar duruşması olması bekleniyor.

Cinayet davasının üçüncü duruşması dosyada ismi geçen tanıkların ifadeleri dinlenerek başladı. Tanık ifadelerinin ardından sanığın da ifadesi dinlendi. Sanığın ifadesinde zaman, cinayete ve ilk ifadesine oranla çelişkili beyanlar dikkat çekti. Bu duruşmada sanığın telefonundan alınan kayıtlar ve cinayet gecesinde yapılan aramalara dair bilirkişi raporu dosyaya eklendi.
Savcı mütaalasında kadına karşı kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını isterken, sanık avukatı ve sanık bir kez daha suçu reddetti ve savunma için süre istedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti karar verilmek üzere bir sonraki duruşmanın 27 Mayıs tarihinde görülmesine karar verdi.

Duruşma çıkışında davanın seyrine dair açıklama yapan Anastasia’nın avukatı Begüm Osma ve arkadaşları, duruşma sürecini anlatarak bu dosyanın kendileri için tamamlandığını, suçun tüm delilleriyle birlikte açıkça ortada olduğunu söyledi. Açıklamada Avukat Begüm Osma, kadına yönelik suçların münferit olmadığını belirterek erkek adalet değil gerçek adalet istediklerini belirtti.