Orman Yangınları Bu Yıl 1.76 Milyar Ton Karbon Salımına Neden Oldu

İklim krizinin de etkisiyle dünya çapındaki orman yangınları 2021 yılında rekor kırarak 1.76 milyar ton karbon salımına neden oldu.

Avrupa Birliği Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’nin (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) raporuna göre, yangınlardan en çok etkilenen bölgeler Sibirya, ABD ve Türkiye olarak kaydedilirken Ocak-Kasım aralığındaki en yüksek orman yangını oranlarının Sibirya’da Yakutistan bölgesi, Türkiye, Tunus ve batı ABD’de olduğu açıklandı.

Raporda 2003’ten beri en yüksek karbon salımının bu yıl olduğu belirtilirken, kuru ve sıcak iklime sahip bölgelerdeki ormanların ve bitki örtüsünün yanıcılık riskinin arttığı ve iklim krizi şiddetlendikçe giderek daha da artacağı belirtiliyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde çıkan Dixie yangını, eyalet tarihine geçen en büyük orman yangını olarak 400 bin hektardan fazla ormanlık alanda tahribata neden olmuştu.

Yunanistan ve Türkiye’de ise orman yangınları yüksek seviyede sağlığa zararlı partikül madde içermesinden ötürü bölgenin hava kalitesini bozarak binlerce insanın evlerinden tahliye edilmesine yol açmıştı.

Kaynak: Euronews