“Yılın Despotu” Seçiliyor: Erdoğan da Aday Listesinde

Her yılın sonunda olduğu gibi bu yıl da dikkatleri insan hakları savunucularına, sanatçılara ve gazetecilere baskı yapanlara odaklamak için bir kampanya başlatan Index on Censorship sitesi, 2021 yılının “despot adaylarını” açıkladı. Erdoğan’ın da bulunduğu “yılın despotunu” belirlemek için sitenin linkine tıklanıp oy kullanılabiliyor.

Oylamaya dair Index on Cencorship’ten yapılan açıklamada “Lütfen 2021 Yılı Tiranı seçiminizi aşağıdaki ankette fotoğrafını seçip alttaki Oy Ver düğmesine tıklayarak yapın. Sonucu öğrenmek için, “kazananın” Ocak ayı başlarında açıklanacağı haftalık bültenimize kaydolun. Oy vermek için kaydolmak zorunda değilsiniz, ancak dünyanın dört bir yanında zulme uğrayanların sesini duyurmaya yardımcı olan çalışmalarımızın hikâyelerini paylaşmayı çok isteriz. Anket 14 Ocak 2022’de sona erecek ve sonuç 21 Ocak’ta bültenimizde duyurulacak.” denildi.

Site yaptığı açıklamada, “geçen yıl, inançları veya çalışmaları nedeniyle cezaevinde bulunan altı aktivist ve gazeteciye, insanların ifade özgürlüğünü kısıtlayan faaliyetlere ışık tutan destek mesajları topladık. Altı kişiden ikisi serbest bırakıldı, ancak diğerleri unutulmamalı” ifadelerini kullandı. Yılın despotu adayları şunlar:

Xi Jinping- Çin

Paul Kagame- Ruanda

Kim Jong Un- Kuzey Kore

Beşar Esad- Suriye

Mohammad Hasan Akhund- Afganistan

Teodor Obiang- Ekvator Guinesi

Sheikh Hasina- Bangladeş

Ali Hamaney- İran

Min Aung Hlaing- Myanmar

Nicolas Maduro- Venezuela

Donald Trump- Amerika Birleşik Devletleri

Recep Tayyip Erdoğan- Türkiye

Gurbanguly Berdimuhamedow- Türkmenistan

Aleksandr Lukashenka- Belarus

Vladimir Putin- Rusya

Jair Bolsonaro- Brezilya