Emma Watson’dan Filistin Mücadelesine Destek, İsrail’den Küçümseyici Karşılık

Harry Potter filmlerinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanınan İngiliz oyuncu Emma Watson Instagram hesabından Filistin mücadelesine destek veren bir paylaşım yaptı. Gazete Duvar’da yer alan habere göre Watson paylaşımda, İsrail jetlerinin geçen yıl roket saldırılarına misilleme olarak Gazze’yi günlerce bombaladığı savaş sırasında Bad Activist Collective isimli eylemci grubunun “Dayanışma bir eylemdir” yazılı pankartlarla yürüdüğü gösterinin fotoğrafına yer verdi.

Watson’ın İngiliz-Avustralyalı feminist yazar Sara Ahmed’in “Dayanışma, mücadelemizin aynı olduğunu veya acılarımızın aynı olduğunu veya aynı geleceği umduğumuzu varsaymaz. Dayanışma bağlılığın ve [bu yönde] çalışmanın yanı sıra aynı duygulara veya aynı hayatlara sahip olmasak bile aynı zeminde yaşadığımızın kabulünü içerir.” sözleriyle yaptığı paylaşıma, İsrailli devlet yetkilileri “anti-semitizm” iddiasıyla, küçümseyici mesajlarla karşılık verdi.

Benyamin Netanyahu hükümetinde bilim bakanı ve Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi olarak görev yapmış Danny Danon, Watson’ı Harry Potter üzerinden küçümsemeye çalıştı. Danon “Bir anti-semit olmaya Gryffindor’dan 10 puan” dedi. İsrail’in mevcut BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan da “Kurgu Harry Potter’da işe yarayabilir ama gerçek hayatta yaramaz. Eğer yarasaydı, büyücülük dünyasında kullanılan büyü (kadınlara baskı yapan ve İsrail’in yok edilmesini amaçlayan) Hamas’ın ve (terörü destekleyen) Filistin Yönetimi’nin kötülüklerini ortadan kaldırabilirdi. Bunu ben de desteklerdim!” şeklinde ifadeler kullandı.

İsrailli yetkililerin bu küçümseyici ve saldırgan sözleri ise tepki çekti. Indivisible Project isimli sivil toplum kuruluşunun yöneticilerinden Leah Greenberg, ‘anti-semitizmin Filistin halkıyla dayanışma yönündeki basit açıklamaları susturmak için kötü niyetli bir şekilde kullanıldığı’ şeklinde tepki gösterirken, İngiltere’de Muhafazakâr Partili siyasetçi Sayeeda Warsi de, Danon’un sözlerini ‘şoke edici’ olarak niteleyip, “Filistin halkına herhangi bir destek verilmesini engelleme yönündeki bu süregelen girişimlere son verilmeli” dedi.