Kazakistan’daki Durumla İlgili Rus Anarşistlerin Bildirisi (Çev. Barikat Haber)

StopTotalControl Anarşist İnisiyatifi’nin ve IWA’nın Rusya bölgesindeki seksiyonu olan CRAS’ın Bilgi Komisyonu’nun Kazakistan’daki isyanlarla ilgili olan bildirisinin çevirisini sizlerle paylaşıyoruz. 

Kazakistan’daki durumla ilgili Rus anarşistlerinin ve anarko-sendikalistlerinin yazdığı bildiri.

Biz, Rusya’nın anarko-sendikalistleri ve anarşistleri olarak Kazakistan’ın emekçi halkıyla toplumsal eylemleriyle olan tam dayanışmamızı ifade ediyor ve yoldaşça selamlarımızı iletiyoruz!

Kazakistan’da yeni yüzyılın başlangıcından bu yana toplumsal eylemlerde yaşanan en parlak ve göze çarpan bu patlama, petrol işçilerinin ve ülkedeki diğer işçilerin geçtiğimiz yaz mevsiminden bu yana hiç durmayan grev mücadelesinin doruk noktası oldu. 

Kazakistan’ın emekçi halkı, proleterlere yönelik Nazarbayev diktatörlüğü tarafından örgütlenen korkunç katliamlardan yavaş yavaş iyileşti, 2011’de sürekli olarak daha yüksek ücretler elde etmek, sendikaları ve diğer işçi derneklerini kurmak için çalıştı. Popülasyonun çoğunluğunun yoksul olması, emeğin zalimce sömürülmesi, fiyatlardaki artış, günlük baskı ve hakların yoksunluğu emekçinin pozisyonunu dayanılmaz hale getirdi ve onu eylemler yapmaya itti.

Bardağı taşıran son damla yüzlerce, binlerce petrol işçisinin Aralık 2021’de işten çıkarılması, “pandemiyle savaşma” bahanesiyle “sağlıkçı” bir diktatörlüğün tanıtılması ve petrol fiyatlarındaki aşırı artıştı. 3 Ocak’ta Mangistau’da başlayan ve kısa sürede ülkenin diğer bölgelerine yayılan bir genel grev başladı. Kazakistan’ın başkenti Almatı’da eylemciler ve baskıcı güçler arasında çatışmalar oldu; onlarca hatta yüzlerce insan katledildi ve yaralandı. Eylemler esnasında dezavantajlı insanlar, birincil olarak genç işsiz ve göçmenler birçok büyük alışveriş merkezini, mağazayı ve banka şubesini yağmalayarak kamulaştırma eylemleri gerçekleştirdiler. Bazı olaylarda askerlerin isyancılara ateş açmayı reddettikleri görüldü.

Ülkedeki eylemler spontaneydi ve koordine değildi; dahası eylemciler sıklıkla çelişkili sloganlar ve talepler ileri sürdüler. Biz anarşistler, öncelikle; belirgin ve kesin surette sosyal oryantasyona sahip olan ve sayısız seçimci eylemle ve yakın zamandaki politik darbelerle Kazakistan’daki grevi ve ayaklanmayı keskin bir şekilde söndürenleri değil, bu eylemcileri destekliyoruz. Bu talepler sosyal medyada ve eylem yürüyüşlerinde yayıldı: petrol fiyatlarındaki artışın ortadan kaldırılması; maaşlarda %100 artış; artan emeklilik yaşının iptali; işsizlikle savaşmak için önlemler alınması; zorunlu COVID-19 aşısının, karantinaların ortadan kaldırılması vs.

Korkmuş olan rejim, toplumsal isyanı bitirmek ve zaman kazanmak için imtiyaz vermek zorunda kaldı: petrol fiyatlarında düşüş açıkladı, “toplumsal olarak önemli” şeylerin fiyatlarını 180 gün boyunca dondurdu, fiili diktatör, milyoner Nazarbayev’i Kazakistan’ın Güvenlik Konseyi başkanlığı görevinden kaldırdı ve hükümeti azletti. Ama bunların hiçbiri işe yaramadı. Batılı petrol şirketleri ısrarlı bir şekilde Başkan Tokayev’den kapitalist düzeni eski haline getirmesini istedi. Ülkenin yöneticileri sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etti, yürüyüşleri ve grevleri yasakladı ve kan dökerek ve binlerce insanı gözaltına alarak isyancılara ve eylemcilere karşı cezalandırıcı operasyonlar başlattı.

Kazakistan rejiminin talebi üzerine, Rusya tarafından yönetilen askeri-politik bloğun çeşitli ülkelerden askerleri toplumsal eylemleri bastırmak için ülkeye getiriliyor. Küresel Sermaye’nin jandarması olma rolü üzerine ve toplumsal isyanın ateşini en ufak kıvılcımına kadar söndürmek üzere çağrıldılar: “sağlıkçı” diktatörlüğe ve ayrımcılığına karşı yapılan işçi grevleri ve kitlesel eylemlerin içinde kaybolmuş, diğer ülkelere kadar yayılan sloganları ve talepleri yok etmek üzere çağrıldılar.

Biz, Rus anarko-sendikalistleri ve anarşistleri olarak, Kazakistan’ın emekçi halkının toplumsal eylemlerine yönelik her türlü baskıyı ve Kremlin liderliğindeki çirkin karşı-devrimci dış müdahaleyi kınıyoruz.

Kazakistan işçilerinin toplumsal eylemlerini iktidarın tepesine tırmanmak ve mülkiyeti istedikleri şekilde dağıtmak için kullanmak noktasında politikacıların her türlü çabasını kınıyoruz.  

Kazakistan’daki mevcut toplumsal isyanın yanında en ufak bir tereddüt etmeden, kararlı ve net bir şekilde duruyor ve Rusya’nın emekçi halkını ve tüm dünyayı bununla pratik dayanışma göstermeye çağrıyoruz.

KAZAKİSTAN İŞÇİLERİNİN SOSYAL İHTİYAÇLARI GİDERİLSİN!

KAZAKİSTAN’DAKİ EYLEMLERE YÖNELİK BASTIRMA VE EYLEMCİLERE YÖNELİK BASKI SON BULSUN!

GÖZALTINDAKİ EYLEMCİLERE ÖZGÜRLÜK!

DIŞ MÜDAHALEYE HAYIR!

KAHROLSUN MÜDAHALECİLER!

StopTotalControl Anarşist İnisiyatif

IWA’nın Rusya bölgesindeki seksiyonu CRAS’ın Bilgi Komisyonu

Çeviri: Barikat Haber