40 Günde 65 Fiili Grev ve Direniş

Ocak ayı başında iş bırakmalar şeklinde gerçekleşen fiili grev ve direnişler sürüyor. 6 Ocak-16 Şubat tarih aralığında, birçoğu herhangi bir sendikaya bağlı olmaksızın 65 fiili grev ve direniş hayata geçti. İşçi mücadelelerinin görünürlüğünü artırmak ve hareketin veri temelli politika yapma kapasitesini geliştirmek amacıyla 2014’te kurulan Emek Çalışmaları Topluluğu (EÇT) 2022’nin ilk iki ayında (6 Ocak-14 Şubat) gerçekleşen 65 grev ve direnişin tam listesiyle tarihlerine, iş kollarına ve gerçekleştiği yerlere göre tasnif edildiği bir infografik yayınladı.

Grevlerin nedeni, ortalama süresi, (varsa) örgütleyicisi , fiili grev/direnişe katılan işçi sayısı ve sonuçlarına dair bilgiler aşağıdaki görselde yer alıyor:
Fiili grev ve direnişlerde 22’şer grevle İstanbul ve Antep ilk sırada, onları, İzmir 5, Kocaeli, 4, Mersin 3, Eskişehir ve Tekirdağ 2’şer grevle izliyor.
65 grev ve direinşin sektörlere dağılımındaysa şöyle: Birinci sırada tekstil, ikinci sırada bir dizi iş durdurmanın gerçekleştiği kurye işçiler (taşımacılık) üçüncü sıradaysa petrokimya yer alıyor.