HDP’li Semra Güzel Hakkında Dokunulmazlık Kararı Bugün

Ateşkes sürecinde (2013-2015) bir gerillayla çekilmiş fotoğrafının sızdırılmasının ardından hakkında dokunulmazlık tezkeresi hazırlanan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında kritik karar bugün verilecek.

Meclis Hazırlık Komisyonu, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması hakkında hazırlanan iki ayrı tezkereyi görüşmek için dün toplanmıştı. Semra Güzel komisyona ifade vermeye gitmedi, savunmasını ise, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu yaptı.

Filiz Kerestecioğlu komisyonda, dönemin legal Kürt Siyasi Hareketi partisi Halkın Emek Partisi’nin (HEP) Meclis’te grup kurduğu ve “Kürtçe yemini krizinin” yaşandığı 1991’den bu yana gerçekleşen süreci anlattığını belirtti. 

Kerestecioğlu, “Leyla Zana’yı da anlattım, gizli tanık müessesini anlattım. Çözüm sürecine de değindim. Barış içinde yaşama isteğini dile getirdim. Gizli tanık müessesesinin doğru olmadığını anlattım. Çözüm sürecini bu yüzden anlatıyoruz. Koca koca adamlar her türlü fotoğrafı çektirirken, görüşürken; sevdiğine ulaşıp fotoğraf çektirmek mi suç? Suçsa herkese suç” diye konuştu.

Toplantının ardından açıklama yapan Hazırlık Komisyonu Başkanı Ramazan Can da, “Sayın Kerestecioğlu savunma yaptı. Bizim için savunma kutsaldır. Savunma hakkı süresi dün bitmesine rağmen savunma hakkı bizim için kutsal olduğundan, hazırlık komisyonu bugün dinledi. Yarın komisyon bir karar vermek üzere toplanacak” dedi.

Anayasa-Adalet Karma Komisyonu bugün, Hazırlık Komisyonu’nun raporuna göre Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı yönündeki kararını verecek. Karma Komisyonu’nun dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar alması halinde Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapılacak. Genel Kurul’da yapılacak oylamada dokunulmazlığın kaldırılması kararı çıkması halinde Güzel ile ilgili iki ayrı dosyadan yargı süreci başlayacak.