Putin ile Biden Telefonda Rusya-Ukrayna Krizi’ni Görüştü

Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz sürerken, ABD Başkanı Biden ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin arasında 1 saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye dair iki taraftan da, sertlik tonu yüksek açıklamalar geldi.

Beyaz Ev’den yapılan açıklamada Biden’ın, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını artıran Rusya’nın bu ülkenin topraklarını daha fazla işgal etmesi halinde “ABD’nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği” ifadelerine yer verildi. Rusya’nın olası bir askeri müdahalesinin ayrıca, Rusya’ya “hızlı ve ciddi maliyetler” getireceği uyarısında bulunulduğu belirtildi. Açıklamada, “…Biden’ın konunun çözüme kavuşması için diplomatik girişimleri önceledikleri, bununla birlikte diğer senaryolara da müttefikleriyle birlikte hazır oldukları konusunda net bir tavır sergilediği…” ifadelerine yer verildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada da, “Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi” denildi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov’un yaptığı açıklamada, “Görüşme bir saatten biraz fazla sürdü. Bugünkü görüşme, ABD’li yetkililerin Rusya’nın Ukrayna’ya kaçınılmaz saldırısı iddiasıyla ilgili eşi görülmemiş histeriyi tırmandırdığı bir dönemde geçti. Bunu herkes biliyor” ifadelerini kullandı. Uşakov NATO’nun Soğuk Savaş sonrası eski SSCB sınırlarına doğru genişlemesi konusunda Rusya’nın “kırmızı çizgilerini” anımsatarak, “…Putin, bugün krize yol açan ABD, NATO ve Rusya arasındaki ilişkilerin tarihçesini anımsattı. Rusya lideri, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve ABD’nin elbette yüzde yüz rakip olduklarını kaydetti. Ancak örneğin, 1990’lı yıllarda bir nevi dosttuk. Fakat buna rağmen ABD ve NATO, Rusya’ya yönelik yapıcı olmayan politika yürütüyordu. Zira NATO’nun faaliyet alanının genişletilmesi o dönemde başlamıştı, yeni üyeler alınmıştı, ittifak Rusya sınırlarına yaklaşmıştı.” ifadelerini kullandı.