94 gün boyunca tutuklu olan Boğaziçi öğrencileri Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen’in de içlerinde bulunduğu 14 öğrencinin yargılandığı davanın 7 Ocak’ta görülen ilk duruşmasında serbest bırakılmıştı. Bugün (21 Mart) görülen davanın ikinci duruşması öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Boğaziçililer açıklama yaptı. Açıklamaya yine bugün görülen Gezi Davası için Adliye önünde olanlar, öğrenciler, akademisyenler, mezunlar ve aileler katıldı.

Sendika.org, anlık olarak duruşma gelişmelerini aktardı.

Duruşma gelişmeleri

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan duruşmaya kayyum rektör Naci İnci ve özel güvenlik yine katılmadı. Duruşmanın başında tarafların bir araya getirilmemesinden ötürü avukatlar tarafından itiraz edildi, adli kontrollerin kalkması talep edildi. Hakim itirazın alındığını belirtse de üzerine karar vermeden sorguya geçeceğini belirtti. Hakim, talebin karşısında karar verilmemesinin hukuksuz olduğunu belirten avukatın salon dışına alınmasını istedi. Güvenlik görevlileri salona girdi, avukat dışarı çıkmadı. Hakim salonu terk etti.

Görevlinin “Salonu boşaltıyoruz” çağrısına karşılık verilmedi. Ortada karar olmadığı için itiraz ediliyor. Avukatlar emniyetin aracılık yapmasına karşı çıkıyorlar. Güvenlik amiri ve sivil şube amiri, hakimle görüşmek için içeri girdiler. Arbede yaşandı. Avukat Ömer Kavili’yi zorla dışarı çıkarmaya çalıştılar. Milletvekilleri araya girdiler. Salonda çok sayıda çevik polis bulundu.

Duruşmada hakime itiraz eden avukat hukuksuzca ve zorla dışarı çıkarılmaya çalışıldı, hakimin salonu terk etmesinin ardından büyüyen arbede sonucunda salona çok fazla çevik polis girdi. Güvenlikler, basın ve izleyicileri böyle bir karar yokken dışarı çıkarmaya çalıştı.

Naci İnci’nin avukatı hukuksuzluğa itiraz eden milletvekilleri ile tartışarak, mağdur olduğunu belirtti.

Avukatlarca sürece dair tutanak tutuluyor. Hakimin usulsüzlüklerine dair tutulan tutanak HSYK’ya gönderilecek.

Av. Kavilli’nin itirazlarının tamamı tutanakta, savunma makamında dinlenilmesi için ara karar verilmesi talep edildi. “Duruşmaya çıkan görevli sadece itiraz alındı demiş, karar vermeyi kabul etmemiştir” şeklinde yazıldı. İmzalanan tutanak sesli okunduğu için arbede çıktı.

Amirin polisleri içeri çağırmasının ardından Av. Kavilli polislerin arasından milletvekili eşliğinde dışarı çıkıyor.

Basını ve izleyicileri tekrar salondan çıkartmaya çalıştılar. Halen buna yönelik yazılı karar olmadığı için avukatlar ve milletvekilleri itiraz etti.

Ardından hakim geri döndü. Diğer avukatların da duruşma düzenini bozmaktan dışarı çıkarılmalarına karar verdi. İki öğrenciye yeniden avukat atanmasını talep etti. Tüm avukatlara disiplin soruşturması açılacağını söyledi. Kolluk kuvvetleri herkesi dışarı çıkardı. Avukatlar karara itiraz etti.

Duruşmaya saat 14.30’a kadar ara verildi. İki öğrencinin duruşmaya devam edildiğinde salonda olmazlarsa haklarında yakalama kararı çıkarılacağı söylendi. Bu açıklamaları mübaşir yaptığı için itiraz edildi, kararları hakimin açıklaması talep edildi.

Hakimin İstanbul Barosu’ndan yeni avukat talep etmesinin ardından Baro bu kararı reddetti.

Salonun kapısı açılmadı

Duruşma salonunun kapısı açılmadı, mübaşir hakimin yalnızca yargılanan öğrencileri salona alacağını söyledi. Bunu kimse kabul etmeyince duruşmanın ertelendiği söylendi. Avukatlar tutanağın verilmesini istiyor.

Kaynak: Sendika.org