NATO Zirvesi Sonrası Sert Açıklamalar

 Brüksel’de yapılan NATO Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası açıklama yapan  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bugün NATO liderleri şu mutabakata vardı: Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz” şeklinde sert ifadeler kullandı.

NATO ülkeleri liderlerinin “Ukrayna’yı tanksavar ve hava savunma sistemleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere önemli askeri malzemelerle donatarak daha fazla destek sağlamayı kabul ettiğini” söyleyen Stoltenberg, Rusya’yla doğrudan bir çatışma anlamına gelen NATO müttefiklerinin Ukrayna’da asker konuşlandırmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Bu yıl sona ermesi planlanan NATO Genel Sekreterliği görevini 30 Eylül 2023’e dek sürdürmeyi kabul ettiği duyurulan Stoltenberg, Çin’e de  “Rusya’nın savaşı tırmandırma çabalarını desteklemekten kaçınma” çağrısı yaparak, “Çin, Rus işgaline ekonomik veya askeri destek sağlamamalıdır. Bunun yerine Pekin, Rusya üzerindeki önemli etkisini kullanmalı ve acil bir barışçıl çözümü teşvik etmelidir” ifadelerini kulandı.

Öte yandan NATO Zirvesi’nde bir konuşma yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi. Biden, Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğine inandığını ve Ukrayna’nın G20 toplantılarına katılabileceğini söyledi.