Oscar Töreninde Erkek Şiddeti Gölgesi, Kadın Sinemacıların Başarısı

Sinema alanında verilen Akademi (Oscar) Ödülleri 94. kez sahiplerini bulurken, ödül töreninde erkek şiddetinin gölgesi vardı. Will Smith, törende sunuculuk yapan Chris Rock’a tokat attı.

Will Smith’in, “King Richard” filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi olmadan önce, eşi Jada Pinkett Smith’in görünüşünü alaya alarak ve 1997 yılında Demi Moore’un oynadığı G.I Jane isimli filme gönderme yaparak “Jada, seni seviyorum. G.I. Jane II’nin gelmesini dört gözle bekliyorum” diyen Chris Rock’a gösterdiği şiddet ve Rock’un bir kadının fiziksel görünüşünü alaya alması, kadın sinemacıların başarısını gölgeleme olarak yorumlandı. The Guardian ödül gecesine dair yazdığı yorum yazısında erkek şiddetine dikkat çekerken, kadın sinemacılar için tarihi bir gece vurgusu yaptı.

Bir senaryo olduğu tahmin edilen şiddet gösterisi sonrası yerine oturan Smith, “Eşimin adını o lanet olası ağzına almayacaksın” diye bağırdı. Rock da, “Tabii ki de almayacağım. Televizyon tarihinin en muhteşem olayını yaşıyoruz” diye konuştu.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “The Eyes of Tammy Faye” filmindeki rolüyle Jessica Chastain’in oldu. En İyi Yönetmen Ödülü, “The Power of the Dog”un yönetmeni Jane Campion’a verildi. Yeni Zelandalı Yönetmen, Kathryn Bigelow ve Chloe Zhao’dan sonra bu ödülü alan üçüncü kadın oldu. En iyi film seçilen CODA’nın yönetmeni de, ABD’li yazar-yönetmen Sian Heder. Ariana DeBose ise, Steven Spielberg’ün klasik müzikal “West Side Story – Batı Yakası’nın Hikayesi” filmindeki performansıyla En iyi Yardımcı Kadın oyuncu ödülünü aldı.

Uçan Süpürge Vakfı, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Oscar’da kadınların gösterdiği başarıya dikkat çekerek, “Bu başarı gölgelenemez, sahnede devleşen kadınları tebrik ediyoruz!” ifadesini kullandı.