Reuters: Washington Ankara’ya, S-400’leri Ukrayna’ya Vermeyi Teklif Etti

ABD Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 yüksek irtifa hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya vermeyi teklif ettiği iddi edildi. Teklifin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın Ankara ziyaretinde gündeme geldiği belirtiliyor.

Reuters‘a konuşan kaynaklar, ABD’li yetkililerin geçtiğimiz ay içinde Ankara’ya söz konusu öneriyi ilettiğini, ancak bu önerinin resmi bir formatta olmadığını söyledi. Ajansın kaynaklardan aktardığı habere göre, S-400’leri Ukrayna’ya verme önerisi, ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman’ın Ankara ziyareti sırasında da resmi ağızdan dile getirilmiş oldu.

Haberde, Biden yönetiminin NATO müttefiklerinden, S-400, S-300 ve Rusya menşeli her türlü askeri ekipmanın Ukrayna’ya devrini istediği ifade edildi.

Ajansa konuşan Ankara kaynakları ise, Türkiye’nin teknik ve siyasi meselelerden dolayı söz konusu öneriyi kabul etmeyeceğinin neredeyse kesin olduğunu belirtirken, Wendy Sherman ile yapılan görüşmede öneriye dair Ankara makamlarının “yorum yapmadığı” aktarıldı.

Haberde, Kiev yönetimine TB-2 Bayraktar SİHA’ları satan ve Moskova ile ince bir çizgi üzerinde yürüttüğü denge politikasının sınırlarını zorlayan Ankara’nın söz konusu teklifi gündemine alması halinde Türkiye-Rusya gerginliğini had safhaya çıkabileceği vurgulandı. Philadelphia merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü direktörü Aaron Stein, “Türkiye’nin son derece keskin bir şekilde yürümeyi başardığı dengede S-400’lerin Ukrayna’ya devri Moskova’nın ciddi bir öfkesine yol aççacaktır” dedi. Stein, Erdoğan rejimi tarafından iç politikada “bağımsızlık sembolü” olarak pazarlanan S-400’lerin takasının “güller ve çiçeklerden ibaret olmayacağının” altını çizerek, Washington’tan koparılması düşünülen olası tavizleri işaret etti.

Rusya Federasyonu ve müttefiklerinin silah sistemleriyle entegre bir işleyişe sahip olan,NATO uçak ve füze sistemlerini düşman hedef olarak kodlayabilen ve ABD’nin, ürettiği “hayalet uçak” F-35’lerin radara yakalanmama özelliğini çözebileceğinden endişe ettiği S-400’ler Ankara ile Washinton arasında dört yılı aşkın süredir gerginliğe neden oluyor.