Altın madeninin genişletilmesine karşı Fatsa’da eylem gerçekleştirildi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde faaliyeti devam eden altın madenine yapılmak istenen iki kat kapasite artışına karşı Fatsa halkı eylem gerçekleştirdi. Eylemde “Fındıktan, suyumuzdan ve köyümüzden vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Sendika.org’un haberine göre Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2015 yılından itibaren faaliyet gösteren siyanür liçli altın madeninin mevcut alanı 2 katına çıkartılmak isteniyor. Kapasite artışı adı altında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan projenin İzleme Değerlendirme Toplantısı bugün (27 Nisan) yapılıyor.

Maden yapımına ilişkin kapasite artış alanının tamamı orman ve fındık arazilerinde yer alıyor. İzleme Değerlendirme Toplantısı öncesi dün (26 Nisan) Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Fatsa halkı, kapasite artışının olması durumunda ormanların, tatlı suların ve fındık üretiminin yok edileceğini söyledi.

“ÇED raporu 3 defa değiştirildi”

Basın açıklamasına çok sayıda kişi katılırken, açıklamayı Fatsa Doğa Ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaşı okudu. Çevre katliamını 2 kat daha genişletmek isteyen şirkete karşı burada olduklarını belirten Odabaşı, şunları söyledi:

“Siyanür liçi yöntemiyle yapılan altın madenciliğinin bölgemize verdiği zararı aylardır anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda altın madenciliğinin geri döndürülemez zararlarını bağımsız araştırmalarla, raporlarla ve bilimsel kanıtlarla ortaya koymuş ve sürece aktif olarak taraf olmuştur. Daha önce 3 defa değiştirilip son hali verilen ve Kasım 2020’de yayımlanan ÇED raporunu onaylayacak ve Aralık 2020 de itirazlarımız sonucu iptal edilen İDK toplantısının yeniden yapılmak istenmesi açık bir art niyettir.”

Haber: Sendika.org