Ankara-Bağdat Arasında “Pençe-Kilit” Gerilimi

TSK’nin KDP ortaklığında Metina-Zap-Avaşin hattında başlattığı “Pençe-Kilit” saldırısı Bağdat-Erbil ve Bağdat-Ankara arasında yeni bir gerilime yol açtı.

İkinci günün geride kaldığı saldırıda, Bağdat yönetimi operasyonların Irak’ın egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğe tehdit olduğunu vurgulayarak kabul edilemez olduğunu belirtti. Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, TSK’nin devam eden askeri hareketliliğinin “büyük bir endişeyle takip edilip değerlendirildiği” belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney’i bakanlığa çağırarak operasyonlar nedeniyle protesto notası verdi. Irak Haber Ajansı’nda (INA) yer alan habere göre TSK birliklerinin Irak topraklarından çekilmesi talebini içeren notada, “Irak, uluslararası sözleşme hükümlerine uygun olarak gerekli ve uygun önlemleri almak konusunda yasal hakka sahiptir. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve uluslararası hukuk kurallarına uyulmalıdır” denildi.

Açıklamada, “Ortak çıkarlar temelinde Türkiye ile olumlu ilişkilerin güçlendirilmesi ve güvenlik sorunlarının önceden ortak işbirliği ve koordinasyon yoluyla çözülmesi, olağanüstü güvenlik sorunlarının ele alınmasında tek taraflı güvenlik uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan İran destekli Ketaib Hizbullah, operasyona karşı eylem çağrısı yaptı. İran’da devlete bağlı Mehr haber ajansının aktardığına göre Haşd eş Şabi’nin de (Halk Seferberlik Güçleri) bir parçası olan Ketaib Hizbullah, bugün bir açıklama yayımlayarak Ankara’nın KDP desteğiyle bölgedeki “petrol ve gaz kaynaklarını” ele geçirmeye çalıştığını savundu. Açıklamada ayrıca “Irak hükümetine sadık grupların, ülkedeki istihbarat görevlilerinin ve Haşdi Şabi güçlerinin duruma uygun tavır alması gerektiği” savunularak, Türkiye’ye karşı eylem çağrısı yapıldı.

Irak’taki bir diğer Şii grup olan Sadr Hareketi lideri Mukteda Es Sadr da witter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarının Irak’ın egemenlik haklarının ihlali olduğunu belirterek, sürmekte olan operasyonu kınadı.