Erdoğan-Barzani Görüşmesi Sonrası TSK Başur’a Saldırı Başlattı

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kürdistan Özerk Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ikili görüşme sonrası beklendiği gibi, TSK tarafından Başur (Güney) Kürdistan bölgesine havadan ve karadan saldırı başlattı. Her yıl bahar aylarında başlayarak sonbahara dek devam eden TSK birliklerinin Başur’a yönelik pozisyon değişikliği, bu yıl Ankara ile Erbil’in askeri ve siyasi olarak açık işbirliğinde gerçekleşiyor.

Pençe-Kilit adı verilen saldırı operasyonu gece saatlerinde başlarken, yerel kaynaklar TSK’ye bağlı bordo ve mavi bereli özel birliklerin Tabûra ,Ereba,Werxelê, Sikefta Birindara ve Ciyaye Res bölgelerine ilerlediğini bildiriyor. Ancak TSK birliklerinin henüz, hedeflenen Avaşin, Basyan ve Zap bölgelerinde ilerleme sağlayamadığı, hem bu bölgelerde hem de TSK’nin nüfuz ettiği yerlerde gerillaların sert bir direniş gösterdiği belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın verdiği bilgiye göre ise Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerine yönelik hava saldırıları yapıldığı, operasyona katılan Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) de hava saldırılarının yapıldığı sırada Zerevani özel birliklerini bölgeye sevk ettiği öğrenildi.

ANF’de  yer alan habere göre de, çatışmaların yoğunlaşmasının ardından KDP özel birliklerinin TSK’nin hava saldırıları gerçekleştirdiği Kurêjaro Dağı çevresinde bulunan Şêladizê ve Dêrelok çevresine sevkiyat yaptığı aktarıldı.

Öte yandan dün Anadolu Ajansı’nın servis ettiği bilgiye göre YPG’nin Amediye/Dırbesiye bölgesi sorumlusu olduğu iddia edilen Mehmet Aydın’ın MİT’in “nokta operasyonu” ile yaşamını yitirdiği belirtildi. Bilgi, Rojava kaynaklarınca henüz doğrulanmazken, söz konusu “suikastin” Başur saldırısıyla aynı güne denk getirilmesinin iktidarın yeni bir savaş konsepti ile ilgisi olduğu düşünülüyor.