Ekonomik kriz artarken, devlet iktidarı da verileri ve rakamları manipüle ederek, artan yoksulluğu görünmez kılmanın yollarını arıyor. Bu amaçla, haber ajanslarına yeni bir yasa hazırlandığı bilgisi düştü. Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre, işsizlik, enflasyon gibi başlıklarda kamuoyuna manipülatif veriler servis eden TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek bunları yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak olan TÜİK, kendi tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçlarını kamuoyuna açıklamayacak. Yasa taslağının gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK’e, hem de ekonomik göstergelere duyulan “güveni” hedef aldığı belirtildi.

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörüyor. AKP tarafından hazırlanan taslağın bu hafta Meclis’ sunulmasının planlandığı, ancak konu üzerinde bir süre daha “çalışma” kararı alındığı öğrenildi.

Enflasyon ile ilgili güvenilir verileri TÜİK ile aynı gün paylaşan ENAG tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, ”ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır. Saygılarımızla” denildi.

Devletin diğer kurumları gibi bir iktidar aparatına dönüşen TÜİK, geçtiğimiz Ocak ayında ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında dava açarak, ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. TÜİK dava dilekçesinde “kuruma karşı haksız ve ağır saldırıda bulunulduğu, verilerin açıklanmasının kurumun güvenilirliğine zarar verme amacı taşıdığı ve uluslararası yatırımcılar nezdinde yanlış algı oluşmasına neden olunduğu” gibi ifadeler sarf edilmişti.