Pakistan’da Darbe Girişimi

Pakistan’da meclis feshedildi. Bugüne dek hiçbir başbakanın görev süresini tamamlayamadığı ülkede, Başbakan İmran Han’ın talebi üzerine Devlet Başkanı Arif Alvi’nin Meclis’i feshettiği belirtiliyor.

Başbakan Han, muhalefeti, hükümeti değiştirmeye çalışma yönünde “ihanet” ve “komplo” ile suçladı. Muhalefeti haftalardır “dış güçlerle” işbirliği yapmak suretiyle kendisini devirme çabasında olmakla suçlayan Han, bu çabanın arkasında, Rusya ve Çin’e karşı izlediği politikanın Batı’nın tutumuna uymaması olduğunu iddia ediyor.

Pakistan, BM’deki Rusya karşıtı oylamada çekimser kalırken, İmran Han Rusya’nın yalnızlaştırılmaya çalışıldığı bu süreçte Moskova’yı ziyaret etmişti. Han, 8 Mart’ta Washington’daki büyükelçilerinin ABD’li yetkililerle buluştuğunu ve resmi bir toplantıda ona “tehdit mektubunun” verildiğini söyledi.Söz konusu mektupta İmran Han’ın Moskova ziyaretinin ordu ve dışişlerine rağmen gerçekleştiği savunuluyor. Han birkaç hafta önce de ABD’yi Pakistan’ın içişlerine karışmakla suçlamıştı. Pakistan medyasına yansıyan haberlere göre, Pakistan’ın Washington Büyükelçisi, ABD hükümetinin üst düzey bir temsilcisinin Han’ın görevden çekilmesi kararının olumlu olarak nitelendirdiğini aktarmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, söz konusu iddiayı reddetmişti.

Koalisyon ortağı Birleşik Halk Hareketi (MQM-P), Han hükümetine desteğini birkaç gün önce çekmişti. Ayrıca Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi‘ne (PTI) mensup 10’u aşkın milletvekili, başbakana desteklerini çektiklerini açıklamıştı. Bunun üzerine parlamentoda hükümet çoğunluğu kaybetmişti.

Pakistan’da 5 Temmuz 1977’de eski Genelkurmay Başkanı Ziya ül Hak’ın gerçekleştirdiği darbe sonrası Başbakan Zülfikar Ali Butto 4 Nisan 1979’da idam edilmişti. Ülkede 12 Ekim 1999’da gerçekeleşen darbede de Navaz Şerif hükümeti Genelkurmay Başkanı Pervez Müşerref tarafından düşürülmüştü.