Rusya Mariupol’ü Ele Geçirdiğini Duyurdu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 57. gününe girildi. Savaşta her iki devletin ordularının ve güdümündeki paramiliter çetelerin hak ihlalleri hemen her gün ajanslara düşerken, savaşın kritik noktalarından biri olan Mariupol’ün Rusya kontrolüne geçtiği duyuruldu.

Rus Haber Ajansı’nın aktardığı habere göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Mariupol’un alındığını iletti.

Reuters’ın haberine göre de, Ukrayna’nın Mariupol şehrinde Rusya Federasyonu’na bağlı güçlerin kontrolü ele geçirdiğini duyuran Şoygu, şehirden 142 binden fazla sivilin tahliye edildiğini de ekledi. 

Şoygu, Rusya liderine Mariupol’deki Azovstol çelik imalat tesisinde hâlâ yaklaşık 2 bin Ukraynalı asker olduğunu söyledi. Putin, Rusya’nın Mariupol’de Azovstal çelik imalat tesisinden ayrılan Ukraynalı askerlerin öldürülmeyeceğini, saygılı bir muamele göreceklerini garanti ettiğini söyledi.

Donetsk Oblastı’nın (eyaletinin) en büyük şehri olan Mariupol, Rusya açısından 2014’te ilhak ettiği Kırım ile Donbass arasında bir koridor anlamına geliyor. Karadeniz’in bir parçası olan Azak Denizi’nde stratejik açıdan önemli bir liman kenti olan Mariupol Ukrayna’nın, Orta Doğu ve deniz aşırı alıcılarına giden çelik, kömür ve mısır için önemli bir ihracat merkezi. Bu nedenle kentin Rusya kontrolüne geçmesi, Ukrayna ekonomisi için ağır bir darbeye neden olabilir. Mariupol, adını kenti Karadeniz’in geri kalanına bağlayan Azak (Azov) Denizi’nden alan Azak (Azov) Taburu adlı Neo-Nazi çeteye de ev sahipliği yapıyor.