Anarşist Kolektif El Yapımı Kürtaj Hapı İçin Talimatlar Yayınladı

ABD Yüksek Mahkemesi’nin “Roe v. Wade Kararı” olarak bilinen ve kürtaj hakkını tanıyan kararı bozmaya hazırlandığının öğrenilmesinin ardından el yapımı ilaç kolektifleri harekete geçti.

Yüksek Mahkeme anayasal kürtaj hakkını bozmaya hazırlanırken, el yapımı ilaç yapan anarşist bir kolektif kürtaj hapları yapmak için ayrıntılı talimatlar yayınladı. Grup, daha önce el yapımı Epipen ve daraprim talimatları da yayınlamıştı.

Four Thieves Vinegar Collective (Dört Hırsız Sirkesi Kolektifi), daha önce 2019 yılında ABD’nin Pittsburgh eyaletinde düzenlenen “Please Try This at Home Konferansı”nda kürtaj yapmak için kullanılan mizoprostol tabletlerinin nasıl yapılacağını göstermişti. Geçtiğimiz yıl, Texas eyaletinde neredeyse tamamen kürtajın yasaklanamsından sonra kolektifin kurucusu Mixael Laufer, hapların evde nasıl yapıldığını açıklayan 17 dakikalık bir video yayınladı.

Videonun aceleyle çekilip düzenlendiğini vurgulayan Laufer, “Büyük bir panik yaşandı çünkü Texas’ın yerel yönetimi, iktidardaki insanlara fayda sağlamak ve bir grup insanı güçsüz tutmak için bazı kurnazlıklara kapıldı.” dedi.

Laufer, Yüksek Mahkemenin, ABD eyaletlerinin neredeyse yarısında otomatik olarak kürtajı tamamen yasaklayacak olan Roe v. Wade davasını bozmayı planladığının öğrenilmesinin ardından geçtiğimiz Pazartesi gecesi videoyu tekrar tekrar paylaştı.

Videoda Laufer, tıbbi olarak kürtaj için kullanılmasının yanı sıra, mizoprostolün atlardaki ülserleri tedavi etmek için de kullanıldığını açıklıyor. Bu da, mizoprostol tozunun veterinerlik kaynaklarından elde edilmesini nispeten kolaylaştırıyor.

Dört Hırsız Sirkesi Kolektifi, el yapımı ilaç üretmenin hiçbir koşulda güvenli olmadığını düşünen eczacılık ve tıp kuruluşlarında bazıları tarafından da eleştirildi. ABD’de kürtaj hakkına yönelik saldırıların, daha fazla insanın el yapımı kürtaj alternatiflerine yönelmesiyle sonuçlanacağını belirten Laufer, kürtaj hapı yapan kişilerin bunu acil durumlarda değil, proaktif ve önlem olarak yapacaklarını umduklarını söylüyor.

Laufer, acil bir durumda insanların yıllardır kürtaj erişimini genişletmeye çalışan yerleşik sağlık kuruluşlarından yardım almaları gerektiğini söylese de, videonun en azından kürtaj arayan bazı kişilere yardımcı olması muhtemel.

(Vice News’ten Jason Koebler’in haberinin çevirisidir.)