Cumhurbaşkanlığı Kabinesi: Ekonomik Krize “Yoklama Kaçağı” Tamponu , Rojava’ya Saldırı Sinyali

Bugünkü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ardından konuşan Erdoğan, sayıları 550 bini bulan ve yasalara göre yoklama kaçağı olarak adlandırılan bireylere bedelli askerlik imkanı tanıyacaklarını açıkladı. Erdoğan ayrıca, “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz” sözleriyle Rojava’ya yeni bir saldırının işaretini verdi.

Bir süredir, ilişkilerin gergin olduğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ilişkilerde mali getiriler adına kısmi bir düzelme yaşansa da, ekonomik anlamda beklentiler karşılanmazken, zorunlu askerliklerini farklı nedenlerle yapmayanlar üzerinden yeni bir “kaynak” arayışına gidiliyor. Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Yoklama kaçağı oldukları yıla göre göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler.” diye konuştu.

Erdoğan, Rojava’ya yönelik yeni bir saldırı için ise perşembe günkü MGK toplantısını işaret ederek, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ayrıca, 5 gün önceki ABD ziyareti sırasında Beyaz Ev ve Kongre’de yaptığı görüşmelerde Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satması, Ankara’nın F-16 savaş uçaklarını modernleştirme ve yeni savaş uçakları satın alma projesini ise engellenmesi için lobi çalışması yapan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis için “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” dedi.