Diyarbakır’da Topal Osman Provokasyonu

Diyarbakır’ın Giresunlu Vali Yardımcısı Murat Öztürk’ün önerisiyle ve Giresun Valiliği işbirliğiyle kentte Off-Road Festivali gerçekleştirildi. Festival kapsamında, katılımcıları taşımak üzere Lice’ye gönderilen otobüsün üzerinde “Size Giresun yeter” yazısı ile hemen altındaki Topal Osman’ın silahlı fotoğrafı yer aldı.

Rum, Ermeni ve Kürt halkları ile Alevilere yönelik katliamların failinin fotoğrafının yer aldığı otobüsün gezdirilmesi provokasyon olarak değerlendirildi ve yoğun tepki çekti. Sosyal medyada birçok kullanıcı fotoğrafı paylaştı ve provokasyona tepki gösterdi.

Topal Osman ilk olarak, İttihat ve Terakki’nin istihbarat ve operasyonel örgütü Teşkilat-ı Mahsusa adına 1915’te başlayan Ermeni Soykırımı sırasında Artvin yöresindeki Ermenilere yönelik katliamlara katıldı. Ardından 1919’daki Pontos Soykırımı’nda Rum halkına yaptığı toplu katliam, işkence ve cinayetlerle adı anıldı. Mustafa Suphi ve 14 arkadaşının Trabzon açıklarında boğularak katledilmesine de adı karışan Topal Osman, 1921’de Sivas’ın Koçgiri bölgesindeki Alevi-Kürt katliamıyla da biliniyor.

1923’te Mustafa Kemal’in muhalifi Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinin faili olarak Meclis tarafından Topal Osman hakkında idam kararı çıkarıldı. Muhafız Taburu jandarmaları ile kendi adamları arasında yaşanan çatışmada yaralı olarak ele geçirilen ve başı kesilerek gömülen Topal Osman, Meclis kararı gereği, gömüldüğü yerden çıkarılarak Ankara Ulus Meydanı’nda ayağından darağacına asıldı.