FARC Liderlerinden Duarte Çatışmada Yaşamını Yitirdi

Kolombiya’da silahlı mücadele veren FARC’ın ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo /Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu) önemli isimlerinden Gentil Duarte Venezuela’da çatışmada yaşamını yitirdi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Cartagena kentinde açıklama yapan Kolombiya Savunma Bakanı Diego Molano, gerçek ismi Miguel Botache Santanilla olan Duarte’nin, Venezuela’nın Zulia eyaletinde yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yerel kaynaklar ise, Duarte’nin uyuşturucu çeteleriyle çatışmaya girdiğini iddia etti.

Kasım 2016’da Kolombiya devleti ile barış anlaşması imzalayan FARC’ın eski komutanlarından Duarte, 29 Ağustos 2019’da yeniden silahlı mücadeleye dönülmesi çağrısına katılmıştı. Kolombiya ile varılan barış sürecine dahil olmayı reddeden Duarte, 15 Aralık 2016’da dönemin FARC yönetimce ihraç edilmişti.

Duarte, Küba’nın Havana kentinde devam barış görüşmelerinde ise müzakere masasında yer almıştı. Görüşmelerden ilk çekilen FARC komutanlarından olan Duarte, FARC’ı bloklar halinde yeniden organize ederek tek çatı altında toplamayı amaçlıyordu.

Kolombiya ile barış anlaşmasına karşı çıkan başka bir isim olan, FARC’ın bir diğer önemli ismi ve asıl adı Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan 53 yaşındaki Santrich de, 17 Mayıs 2021’de Kolombiya ordusu tarafından düzenlenen bir pusuda yaşamını yitirmişti.