Kılıçdaroğlu’ndan TÜRGEV-ENSAR-TÜRKEN İfşası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin grup toplantısında duyurusunu yaptığı, AKP’nin kaçış planı” konulu ifşa açıklamasını sosyal medyadan paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı ifşada, Bilal Erdoğan kontrolündeki TÜRGEV ve ENSAR Vakfı’nın İngiltere ve ABD’de ortak kurdukları “paravan kuruluş” TÜRKEN Vakfı’nın hesaplarına yüksek miktarda paralar aktarıldığını belirtti. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

Çok sayıda paralel hayatları var. Çok sayıda paralel planları var. Bugün ben içlerinden çok vahim birini açıklıyorum. Belgeler elimizde. Para akışlarının hepsi elimizde. Bir vakıf kurduruyorlar. Amerika’da. Neden Amerika? Ülkeyi Kataristan’a dönüştürenler Katar’a gider diye bekliyorsunuz ya… Biliyorlar ki o ülkelerde hukuk yok. İlk uçakla geriye gönderirler bunları. Amerika kanunlarının arkasına ise gizlenebilirler. Orası hukuk devleti. Yani hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden, hukuka sığınmak için ABD’ye kaçmak istiyorlar. Kendileri için yeni bir Pensilvanya yaratmanın peşindeler. Peki ne yapıyorlar? Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan ailesi üyelerine ait.

Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 20 milyon dolar. Bir 10 milyon dolar. Bir 20 milyon dolar. Bir 10 milyon dolar. Bir TÜRGEV, bir Ensar, bir TÜRGEV, bir Ensar… Gelelim Amerika’ya kaçmaya hazırlananlara… Yeni iktidarın sizi orada rahat bırakacağını mı düşünüyorsunuz? Vallahi çok fena yanılıyorsunuz.

Son olarak halkın belediyelerine sesleniyorum. Bu paravan derneklerden kurtulmak isteyen evlatlarımıza sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Bu derneklerden kurtulmak isteyen evlatlarımıza sahip çıkın. Yurtlarınıza alın. Onlar masum, onlar suçsuz. İşte sevgili halkım, emekliye bu yüzden para yok. Bu yüzden bir litre süt 20 lira.

Bu yüzden dört milyon abonenin elektriği kesiliyor. Bu ülkede çocuklar bu yüzden yatağa aç ve karanlıkta giriyor. Bu yüzden ekmek bulamıyor. İnsanlarımız bu yüzden mağdur.

Kılıçdaroğlu’nun isim vermeden işaret ettiği 2014 yılında ABD’de kurulan TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş belgesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası yer alıyor. Vakfın Yönetim Kurulu’nda ise Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yanı sıra Kartal İmam Hatip Lisesi mezunu da olan Erdoğan’a yakın bazı isimler bulunuyor.

Dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin çiftliğini satın alması ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen inşa etmesi ile gündeme gelen TÜRKEN Vakfı’na 2015-2020 yılları arasında sadece TÜRGEV tarafından 25 milyon 531 bin ABD Doları aktarıldı. 2014-2019 yılları arasında da Ensar Vakfı’nın aktardığı tutar 34 milyon 989 bin ABD Doları oldu.

AKP’ye yakın şirket Başkent Gaz da TÜRKEN Vakfı ile kurduğu ilişki ve muaf olduğu vergilerle gündeme gelmişti. 2019 yılının Aralık ayında, Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan TÜRKEN Vakfı’na ulaşan 8 milyon dolarlık bağış, kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul etmişti. Söz konusu para, Başkent Gaz’dan doğrudan TÜRKEN Vakfı’na aktarılmak yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracılığıyla verilmişti. Para Kızılay aracılığı ile gönderildiği için Başkent Gaz’ın o dönem vergi ödemediği ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık ise bu gelişmelerin ardından, “Şirket, vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” açıklaması yapmıştı.

TÜRKEN’e TÜRGEV ve Ensar’dan yapılan bağışları gösteren tablo