Taliban-AKP Anlaşamadı, Havalimanı  İşletmeleri BAE’ye Verildi

Taliban yönetimi, AKP’nin bir süredir Katar ile birlikte talip olduğu Afganistan’daki havalimanlarının işletme sorumluluğunu paylaşmak için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile anlaşma imzaladı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Reuters haber ajansı Taliban’ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Molla Abdulgani Baradar’ın Kabil’de düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki havaalanlarının işletilmesinde sorumluluğun paylaşılmasına yönelik BAE ile bir anlaşma imzalanacağını açıkladığını aktardı.

Baradar, bu anlaşmanın mevcut anlaşmaların ötesine geçip geçmeyeceği ya da “güvenlik” hizmetlerini içerip içermeyeceğine açıklık getirmedi.

BBC İzleme Servisinden gazeteci Macid Nusrat da Katar-Türkiye konsorsiyumuyla dört ay süren görüşmelerden net bir sonuç alınamadığını belirterek Taliban’a muhalif Afganistanlı siyasilerin geçen hafta Türkiye’de gerçekleştirdiği toplantıya işaret etti. Taliban’ın geçtiğimiz yıl iktidarı ele geçirmesi sonrasında ülkeyi terk eden siyasiler ve toprak ağaları “Ulusal Yüksek Direniş Konseyi” adı altında, Taliban’a muhalif bir oluşum başlattıklarını ilan etmişti.

AFP ise, Türkiye-Katar ortaklığının Kabil Havaalanı dahil ülkedeki beş havaalanının işletmesi için Taliban ile yürüttüğü görüşmelerin çıkmaza girdiğini bildirerek ismini açıklamadığı bir Taliban yetkilisinin, “Katar-Türkiye konsorsiyumu ile Kabil Havaalanına dair yapılacak anlaşma sadece teknik desteği içeriyor. Havaalanını bizim adamlarımız koruyacak. Topraklarımızda yabancı asker ya da güvenlik uzmanlarını kabul etmeyiz” dediğini aktarmıştı.