Washington’dan Ankara’ya “Rojava’ya Saldırı” Uyarısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri operasyon düzenleme planlarından “derin endişe” duyduklarını açıkladı. Price, “Suriye’nin kuzeyinde artan olası askeri faaliyetlere ve özellikle buradaki sivil nüfus üzerindeki etkilerine ilişkin rapor ve tartışmalardan derin endişe duyuyoruz” diye konuştu.

Ned Price açıklamasında, “Yeni bir operasyon bölgesel istikrarı daha da zayıflatır, ABD güçlerini ve IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun mücadelesini riske atar” ifadelerine yer verirken, Türkiye’den Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonların durdurulması dahil Ekim 2019’da varılan uymasını beklediğinin altını çizdi. Price, “Herhangi bir gerginliğin tırmandırılmasını kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının korunmasını destekliyoruz” dedi. 17 Ekim 2019’da TSK’nin Fırat’ın doğusuna gerçekleştirdiği saldırı sonrası, dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Erdoğan’a yönelik “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” ifadelerinin yer aldığı bir mektup kaleme almış, ardından da dönemin ABD Başkan Yardımcısı Pence Erdoğan ile görüşmesi sonrasında ateşkes kararı alındığını açıklamıştı.

Rojava’ya yeni bir saldırı hazırlığı yapıldığı, Pazartesi günkü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ardından Erdoğan’ın yaptığı “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz” şeklindeki açıklamayla gündeme gelmişti. Erdoğan aynı açıklamada, Perşembe günkü MGK toplantısını işaret ederek, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.