Gezi’yi Unutamıyor: “Bunlar çürük, bunlar sürtük”

Haziran 2013’ye yaşanan Gezi Parkı İsyanı, aradan geçen 9 yıla rağmen iktidara ağır travmalar yaşatırken, devletin en tepesindeki isimden, Gezi eylemlerine katılanlara hakaret içeren sözler söylenmeye devam ediliyor. Daha önce, farklı zamanlar içinde eylemcilere “terörist”, “eşkiya”, “çapulcu”, gibi hakaretamiz ifadeler sarf eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün de Gezi Parkı eylemine katılan milyonlarca kişiye “sürtük” diyerek aslında, eylemlerin iktidarında yarattığı travmanın büyüklüğünü bir kez daha dışa vurdu.

Partisi AKP’nin haftalık olağan grup toplantısında konuşan Erdoğan, şunları söyledi: “Tarihimize ‘Gezi Olayları’ adıyla bir ihanet, bir utanç, bir vandallık vesikası olarak geçen hadiselerin 9. yılındayız. Olaylar, Gezi Parkı’ndaki bir kaç ağacın kesildiği iddiasıyla alevlendirilmişti. Düşünün, Dolmabahçe Cami’nin içinde bu eşkıyalar bu teröristler caminin içini pislemişti. Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar böyle. Bunlar çürük, bunlar sürtük. Kamu binalarının, polis araçlarının, işyerlerinin, otobüslerin, sokakların yıkıldığı Gezi olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu tarih de yazıyor. Bunlardan bu millete hayır gelmez. Bunlar ancak terör sevicilerle beraber.

Dün Boğaziçi Köprüsü’nden Gezi Parkı pankartı sallandıran TİP’li parlamenterler için de “…hakaret edip pankart asmaya çalışan tipler..” sözlerini sarf eden Erdoğan, “…Bu siyasetçi kılıklı provokatörler terbiyesizliklerinin hesabını verecektir. Bu ne densizlik, edepsizliktir. Sen milletvekili olsan ne yazar. Polise rağmen asamazsın, asamayacaksınız. Hukuk önünde hesabını vereceksiniz.” şeklinde tehdit ifadeleri kullandı.

Öte yandan Erdoğan’ın “sürtük” ifadesi sonrası, çok sayıda Twitter kullanıcısı tepki gösterdi. Bu tepkilerden bazıları şöyle: