Rusya’dan Türkiye’ye Operasyon Uyarıları

AKP-MHP’nin Suriye’ye yönelik yeni bir operasyon girişimine dair Rusya’dan uyarılar gelmeye devam ediyor. Rusya Federasyonu devlet haber ajansı RIA ve Suriye haber ajansı SANA’nın aktardığı bilgilere göre Rusya’nın Suriye Özel Temsicisi Alexander Lavrentyev “ülkesinin Türkiye’nin Suriye’ye olası askeri operasyonunu, durumu tırmandırıp, istikrarsızlığı arttıracağı gerekçesiyle akıllıca bulmadığını” söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta Ankara’ya yaptığı ziyarette, Türkiye’nin terör tehdidi gerekçesiyle Suriye’ye yönelik yeni sınır bir ötesi operasyon hazırlığına karşı “İdlib’teki terör tehdidi” konusunda yapılan mutabakatı gündeme getirmiş ve Ankara’nın hassasiyetini anlamakla yetindiğini söylemişti.

ABD de olası operasyondan kaygı duyduğunu sıklıkla dile getiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price geçen hafta yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası askeri operasyonunun IŞİD’le ortak mücadele çabalarını gerileteceğini” belirtmişti.

Şam yönetimi ise Ankara’nın olası operasyonuna dair itirazlarını tekrarlıyor. Kısa Dalga’da yer alan habere göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Ankara’nın ‘bahaneler ürettiği’ ve ‘uluslararası hukuku ihlal ettiği’ açıklamasını yaptı.

Kazakistan’ın Nursultan kentinde bugün başlayan Astana süreci toplantısı kapsamında Susan’ın başkanlığındaki Suriye heyeti ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev başkanlığındaki Rusya heyeti biraraya geldi. Susan bu toplantıda, “Suriye’nin Türkiye’nin yayılmacı emellerini gerçekleştirmek için topraklarına saldırmak için kullandığı bahaneleri kesinlikle reddettiğini” yineleyerek, “Suriyelilerin vatanlarını savunma, işgale direnme ve topraklarının birliğine, egemenliğine ve bağımsızlığına bağlı kalma kararlılığında olduğunu” belirtti.

Susan ayrıca, “Türkiye’nin saldırgan tehditlerinin Astana sürecinde varılan uzlaşmalarla çeliştiğini” ifade etti.