Hasta Tutsakların Yakınları İHD’de Açıklama Yaptı

Her hafta perşembe günü İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirmek istedikleri adalet nöbeti polis saldırılarına uğrayan tutsak yakınları, bu hafta İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde adalet nöbeti ve basın açıklaması yaptı.

“Annelerin Adalet Talebi Hepimizin Talebidir” söylemiyle gerçekleştirilen nöbet ve açıklamaya tutsak yakınlarının yanı sıra, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), Marmara TUHAYDER, HDP’li parlamenterler, Cumartesi Anneleri ve siyasi örgüt temsilcileri katıldı.

Açıklamada ilk olarak söz alan Marmara TUHAYDER Eşbaşkanı Nesim Özkan: Hapishanelerde yaşanan ihlallere karşı tutsak yakınlarının derneklerine başvurarak, demokratik eylemler için kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu belirterek, “Anneler Çağlayan Adliyesi’nde 4 aydır ‘Adalet Nöbeti’ eylemleri gerçekleştirdiler. Bu süre zarfı boyunca aileler polislerce saldırıya uğrayarak işkence gördüler. Gözaltı araçlarında saatlerce bekletilip darp edildiler. Annelere adalet talepleri için işkence yapıldı. Onların bu talebi suç sayıldı. Şunu söylemek istiyorum: Ailelerin bu talepleri suçsa biz de o suçu işleyeceğiz. Onların yürüttüğü bu eylemleri güçlendirmemiz gerekiyor. Bundan sonra aileler nereyi uygun görürlerse biz oraya gidip onlara eşlik edeceğiz” dedi.

Adalet Nöbeti eylemini sürdüren hasta tutsak yakını Kumri Akgül, Yaşanan hak ihlallerine karşı “artık yeter” demek için nöbet eylemi başlattıklarını belirtti. Yaklaşık bir yıldır adalet talebi için birçok noktada eylemler gerçekleştirdiklerini söyleyen Akgül, bu süre zarfında çok fazla fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını belirtti. Akgül, kendisiyle beraber üç tutsak yakınının daha adalet talebi ile eylemlerini sürdürdüklerini aktardı. Akgül, tutsak yakınları olarak maruz kaldıkları şiddetten dolayı, psikolojik tedavi gördüğünü belirtti. Akgül, “…Bize istedikleri kadar işkence etsinler bizler talebimizden vazgeçmeyeceğiz.” dedi ve bundan sonra eylemlerinin her hafta farklı bir dernek, sendika, siyasi parti temsilciliği vb… noktada gerçekleşeceğini aktararak, tüm tutsaklar üzerindeki baskı ve tecridi sona erdirene kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Açıklamada söz alan bir başka konuşmacı Cumartesi Annesi Hanife Yıldız ise, adalet talep eden tutsak yakınlarıyla çocuklarının kemiklerini arayan annelerin yaşadığı acıların aynı olduğunu belirtti. Yıldız, “Hep diyorum nerede bir adalet arayışı varsa biz oradayız. Aradığımız adalet sadece kendi çocuklarımız için değil herkes için. Bundan dolayı herkesin bir araya gelerek adalet talebi sesini yükseltmemiz gerekiyor” sözleriyle, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi adına konuşan Abdülmelik Yalçın da, aylardır Adli Tıp Kurumu (ATK), hapishane ve son olarak Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyip polis saldırısına uğrayan tutsak yakınlarının hak taleplerine dikkat çekti ve “…Talepleri taleplerimiz, mücadeleleri mücadelemizdir. Hasta tutsakların tahliyeleri iktidarın talimatıyla hareket eden ATK, hastaneler ve savcılar eliyle engellenmeye çalışılıyor. Bu engellemeler sonucunda onlarca hasta tutsak yaşamını yitirdi. Bu engellemelere karşı olmak tutsakların dışarıda sesi olmak için annelerin adalet talebini yükseltmeliyiz.” dedi.