Devletin Hapishanelerdeki Tutsaklara İşkencesi Sürüyor

Hapishanelerdeki tutsaklara yönelik, devletin işkence uygulamaları sürerken, hemen her gün bir başka hapishaneden, darp başta olmak üzere hak gaspı haberleri geliyor

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nden Iğdır S Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilen Nusaybin Davası’nın tutsaklarından Hogir Batu, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, yaşadığı hak ihlalleri ve işkenceleri anlattı. Hapishane girişinde çıplak aramaya zorlanan Batu, karşı çıktığı için darp edilerek, yerlerde sürüklendiğini aktardı. Batu, darp edildikten sonra ise hücreye konulduğunu, günlerdir kendisine yemek verilmediğini söyledi.

Ağır hastalıklarına rağmen hapishanede tutulan 83 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’a ise, hapishane koridorundaki telefona kadar yürüyebildiği gerekçe gösterilerek, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından bir kez daha “hapishanede kalabilir” raporu verildi. DW Türkçe’den Felat Bozarslan’ın haberine göre Özkan, 3 Aralık günü Adalet Bakanlığı talebi ile hapishanede kalıp kalamayacağının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. İstanbul’a götürülen Özkan, Adli Tıp muayenesinden sonra Diyarbakır’daki D Tipi Kapalı Hapishanesi’ne geri getirildi. Rahatsızlanan Özkan’a korona virüs testi yapıldı. Test sonucu pozitif çıkan Özkan önce karantinaya alındı, daha sonra Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Beş gün boyunca tedavi gören Özkan, yatağa kelepçelendiği için hastanede kalmak istemedi. Bunun üzerine yeniden hapishaneye gönderilen Özkan, birlikte kaldığı oğlu Ahmet ile birlikte karantinaya alındı. Sık sık tansiyon problemi yaşayan ve tutsak olduğu 26 yılda 5 kez kalp krizi geçiren Özkan’ın yargılama dava, 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi ve sonrasında Diyarbakır’ın Lice ilçesinin yakılması ile ilgili kamu görevlilerinin beraat ettiği dosyanın Yargıtay sonucunun beklenmesi için 17 Mart’a ertelenmişti.