İsrail’de Kuş Gribi Salgını: En Az 5 Bin Turna Yaşamını Yitirdi

İsrail’in kuzeyindeki Hula Vadisi’ndeki doğa rezervinde H5N1 kuş gribi salgını nedeniyle beş binden fazla turna yaşamını yitirdi. Bölgede Afrika’ya gitmeden önce konaklayan göçmen kuşlardan en az 10 binin de hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor.

Rakamların mevsimsel olarak yaşanan kuş gribi için rekor seviyede olduğu belirtiliyor. Yaşamını yitiren turnaların ölülerinin, aşta leş yiyen akbabalar olmak üzere bir çok kuş türünü enfekte edebileceğinden endişe edilirken, gerçekleşen vahşi yaşam felaketinin İsrail tarihinde, daha önce bu boyutta bir felaket yaşanmadığı öğrenildi.

Her yıl yaklaşık yarım milyon turna Afrika yolunda İsrail’den geçiyor ve yaklaşık 30 bin kadarı göç yollarında önemli bir nokta olan Hula Vadisi’nde kışı geçiriyor.

Öte yandan Tarım Bakanlığı’ndan bir yetkili, H5N1 kuş gribinin ülkenin kuzeyindeki bazı tavuk çiftliklerinde de tespit edildiğini ve salgının yayılmasını önlemek için bölgede yarım milyon tavuğun kesileceğini duyurdu. Her ne kadar gribin insana bulaşmasına nadir olarak rastlansa da önlem olarak çiftliklerdeki yumurta satışının da askıya alındığı belirtildi.