Ekonomi Uzmanlarının Gündemi Nebati: “Kötü şans kurabiyesi bakanı”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün akşam CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın Tarafız(!) Bölge programına çıkarılarak devlet iktidarının ekonomi politikalarının propagandası yaptırılmıştı. Nebati’nin programda sarf ettiği, hemen hepsi yanlış ve çarpıtılmış bilgiler içeren sözleri tepki çekmişti. Bakan Nebati’ye tepki gösterler arasında dünyanın önemli ekonomi uzmanları da var.

Nebati’nin “Amerikan Merkez Bankası kamunun değil ki 5 tane ailenin” şeklinde sarf etiği sözlere tepki gösteren  İngiliz ekonomist Timothy Ash, Merkez Bankası TCMB eski başekonomisti Hakan Kara’nın “Bu toprağın insanları komplo teorilerine fazlasıyla teveccüh eder. TCMB’de iken Anadolu ziyaretlerinde yaptığımız iletişim toplantılarında sıkça gelen sorulardan biri de TCMB hakim hisselerinin kökü dışarda olan bazı ailelere ait olup olmadığıydı” paylaşımını alıntıladı ve “Türkiye’nin Maliye Bakanı’nın bu tür saçma sapan konuşarak evdeki sorunların suçunu başka yöne çevirmeye çalışması üzücü. Böyle şeyler söyleyerek kendisine ve temsil ettiği kuruma olan güveni sarsıyor.” yorumunu yaptı.

Ash, Nebati’nin ABD Merkez Bankasının sahibi olduğunu iddia ettiği 5 aile için de çizgi film ve kukla karakterleri olan Mickey, Scoobie, Bugs, Donald ve Kermit’i örnek verdi.

İsveçli ekonomist Erik Meyersson da sosyal medya hesabından, Nureddin Nebati için “Kötü şans kurabiyesi bakanı” yorumunu yaptı.

ABD’li ekonomi profesörü Steve Hanke ise Türkiye’deki yıllık enflasyonu yüzde 82,73 olarak hesapladığını bildirdi ve “Bu, Erdoğan’ın TCMB kuklaları tarafından bildirilen sahte resmi Kasım 2021 enflasyon oranının neredeyse 4 katı” sözlerini aktardı.