Reuters’in Analizinde Erken Seçim Sinyali

Reuters haber ajansı, son haftalarda yaşanan ekonomik dalgalanma ile ilgili kapsamlı bir haber-analiz yazısı yayınladı. Erdoğan’ın attığı adımları analiz eden Reuters, bunların erken seçim sinyali olarak algılanabileceğine işaret etti. Haber-analizde, ismini açıklamayan AKP’li bir yetkiliye dayandırılan bilgiye göre, ‘Yeni adımlar atılacağı’ belirtildi.

Asgari ücretteki artış ve 20 Aralık’taki döviz garantili mevduat açıklamasına atıfta bulunularak, ‘…Siyasi analistlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki büyük karar- asgari ücretin artması ve yeni mevduat ile birlikte etkili bir şekilde erken seçimin kapısını araladı. İki açıklama da krizin hissedildiği bir dönemde beş gün arayla yapıldı…’ ifadelerinin kullanıldığı yazıda, ajansa konuşan bir AKP’linin  “Bu adımların uzun vadeli etkileri desteği artıracak. Ülkedeki panik havası artık yok. Şimdi sakince doğru adımları atmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verildi.

Muhalefetin önce göründüğü anketlerin, henüz bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmaya varmamış olan muhalefet koalisyonunu yanlış yönlendirebileceğinin altının çizildiği analizde, 20 Aralık kararlarıyla AKP ve Erdoğan’ın ekonomiyi iyi yönettiği algısını yerleştirilmeye yönelik bir izlenim verdiği aktarıldı.

Görüşlerine yer verilen araştırma şirketi MAK Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Ali Kulat’ın, “Erdoğan’ın, her seçim öncesi bir ‘son dakika’ başarı hikayesi yazdığı, bu sürecin de doları yenerek dış güçlerin oyununu bozan lider olarak sunulacağını” belirten sözleri, liranın alım gücündeki artış ve enflasyonun düşüşü oranına bağlı olarak etkili olabileceği şeklinde yorumlandı.

Analizde, ABD Ulusal Savunma Üniversitesi’nde akademisyen olan Brookings Enstitüsü dış politika uzmanı Ömer Taşpınar ve MetroPoll araştırma şirketi sahibi Özer Sencar’ın görüşlerine de yer verilen analizde, enflasyonun artışı nedeniyle liranın alım gücünün üç ay sonra düşeceği öngörülerek, AKP ve Erdoğan’ın seçim için bir yıl daha beklerse, kaybedebileceği aktarıldı.