Roboski Katliamı için Anmalar Gerçekleştirildi

28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde devletin gerçekleştirdiği katliamın 10. yıl dönümünde anmalar yapılıyor. Çoğu çocuk 34 kişinin TSK’ye ait savaş uçakları tarafından katledildiği Roboski için coğrafyanın birçok kentinde gerçekleştirilen anma eylemlerinde, devletin katliamdaki rolüne ve katliam sonrası hayata geçirilen cezasızlık ve adaletsizlik sürecine dikkat çekildi

Roboski’de yaşamını yitirenlerin mezarı başında gerçekleştirilen anmada,  “Unutmadık, unutturmayacağız, hesap soracağız” yazılı pankart açıldı. Anmaya,  Roboskili aileler ile DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Nazmi Erinç Sağkan, bölge baro başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve Roboskili köylüler katıldı.

Roboski Katliamının 10. yılı nedeniyle Adana’da da basın açıklaması ve anma gerçekleştirildi. İnönü Parkı’daki anma HDP ve İHD Adana şubesi tarafından düzenlendi.

Roboski Katliamı için, Urfa, Amed, Ağrı ve İzmir’de anmalar gerçekleştirilirken, İHD Genel Merkezi’nin bulunduğu Ankara’da genel merkez ve İHD Ankara Şubesi tarafından dernek önünde anma eylemi ve HDP’den parlamenterlerle İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın katıldığı bir panel düzenlendi.

İHD Ankara Şubesi’nin bulunduğu bina önünde yapılmak istenen anma ise , polis tarafından önce engellenmek istendi. Ancak daha sonra, polisin geri adım atmasıyla anma eylemi gerçekleştirildi.

İstanbul’da da, Roboski Katliamı’nın 10. yıl dönümü nedeniyle İHD İstanbul Şubesi önünde bir anma yapıldı. Anma sonrası, yazar ve belgesel yönetmeni Ümit Kıvanç’ın çektiği ve Roboski Katlimı’nı konu alan “Ağlama Anne Güzel Yerdeyim” adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Kadıköy’de de, HDP ilçe binası önünde bir anma eylemi yapıldı.