Vicdani Retçi Ahmet Bay’a Askeri Kanuna Muhalefet İddiasıyla Verilen Ceza Bozuldu

Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, idari para cezası kararı usulüne uygun tebliğ edilmediği için atılı suçun şartlarının oluşmadığına kanaat getirerek vicdani retçi Ahmet Bay’a Ardahan Asliye Ceza Mahkemesince verilen mahkumiyet kararını bozdu.

Vicdani Ret Derneği’nin sitesinde yer alan habere göre Ardahan Asliye Ceza Mahkemesi, “yoklama kaçağı olmak” suçlamasıyla vicdani retçi Ahmet Bay’a 01.11.2021 tarihinde 5 ay hapis cezası  yönünde mahkumiyet kararı vermiş ve hükmün açıklamasını geri bırakmıştı. Karara Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal itiraz etmişti. İtirazı inceleyen Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, ceza kararını bozarak yeniden hüküm verilmesi için dosyayı geri gönderdi. 

Dava yeni kanuni düzenlemeler doğrultusunda duruşma açılmadan dosya üzerinden verilmişti. Vicdani Ret Derneği Eşbaşkanı Av. Gökhan Soysal verdiği yazılı savunma dilekçeleriyle anayasaya aykırılık itirazında bulunmuştu. Ayrıca Soysal, vicdani reddin bir hak olduğunu ve kişilere, vicdani kanaatleri nedeniyle askere gitmedikleri için ceza verilemeyeceğini belirtmişti. 

Soysal aynı zamanda atılı yoklama kaçağı suçunun oluşabilmesi için öncelikle usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmiş bir idari para cezası olmasının gerektiğini ancak bu davada böyle bir durumun söz konusu olmadığını, idari para cezasının direkt olarak muhtara bırakıldığını ve böylelikle suçun maddi unsurlarının oluşmadığını belirtmişti. Ancak bu savunmaların aksine Ardahan Asliye Ceza Mahkemesi “yoklama kaçağı olmak” suçlamasıyla vicdani retçi Ahmet Bay’a 01.11.2021 tarihinde 5 ay hapis cezası  yönünde mahkumiyet kararı vermiş ve hükmün açıklamasını geri bırakmıştı. 

Karara itiraz üzerine Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi ayrıca savcıdan mütala almış ve savcılık kararın onanmasını istemişti.

Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi, savunmalar doğrultusunda idari para cezası kararının usulüne uygun tebliğ edilmediği için atılı suçun maddi unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek vicdani retçi Ahmet Bay’a verilen kararı bozdu. Mahkeme kararında “MERNIS adresine dogrudan dogruya Tebligat Kanunu’nun 21/1. maddesine göre yapılan tebligatın usulsüz oldugunun anlasılması karsısında, sanık hakkında usule uygun sekilde kesinlesmis bir idari yaptırım kararı bulunmadıgından, somut olayda sanıgın fiilinin kanunda tanımlanan suç tipine uymadıgı” belirtildi. Yeniden hüküm kurulması amacıyla dosyayı iade etti.

Yerel mahkemenin beraat kararı vermesi bekleniyor.